01. travanj 2020.

Drugi paket mjera protiv korona-krize: Vlada ipak popušta i otpisuje porez

Zdravko Marić i Andrej Plenković    foto Ratko Mavar

Prema najavama, nakon sastanka koalicijskih partnera koji je održan u utorak, u drugom paketu Vladinih mjera za saniranje financijskih posljedica koronavirusa naći će se tromjesečni otpis svih obveza prema državi za sve one kojima je zabranjen rad, s mogućnošću produljenja otpisa za još tri mjeseca. U igri je otpis i za sve tvrtke s padom prihoda većim od 20 posto, ali prema modelu otpisa 'mjesec za mjesec'. 

Prema neslužbenim izvorima, u otpis bi mogli biti uključeni porez na dohodak, porez na dobit, plaćanje socijalnih doprinosa, ali i parafiskalni nameti, poput naknada za spomeničku rentu, komunalnih i vodnih doprinosa, raznih članarina, te RTV pristojbe. Tako Vlada popušta pritisku poduzetnika koji su kroz sve moguće kanale pritiskali i na kraju izborili otpis dijela davanja državi umjesto puke odgode iz prvog 'antivirusnog' paketa.

Ministar financija Zdravko Marić spominjao je i razmatranje rashodovne strane proračuna. Ne skrivajući zalaganje za stabilnost svog resora spomenuo je potrebu balansiranog pristupa. Prema dostupnim informacijama, izgledno je da prijedlog HNS-a za smanjivanja plaća u javnom sektoru zasad nije usvojen. 

Čini se da se napokon ozbiljno pregovara i s bankarskim sektorom o modelu moratorija na kredite, odnosno o državnim jamstvima koje traže banke. Država će se zadužiti pet do deset milijardi kuna kredita za pokrivanje proračunskog deficita koji će nastati u sljedećim mjesecima. 

A u novom paketu posebno je intrigantna Marićeva najava o snažnijoj aktivaciji državne imovine.

Dakle, dobivamo drugi paket, 'robustan i sveobuhvatan', kako ga najavljuje premijer Plenković. U četvrtak ćemo vidjeti cjelinu, a narednih dana efikasnost i brzinu provođenja. Poduzetnici se već žale na uobičajenu sporost državnog aparata, koja bi mogla doći do izražaja uoči isplate prve plaće do 15. travnja. A tu su i birokratske začkoljice s poreznim dugom većim od 200 kuna, koje velik broj tvrtki dodatno udaraju po glavi od 1. travnja, kad im poreznici uračunaju novi dug. 

Mjere se još usuglašavaju, najavljeno je predstavljanje i socijalnim partnerima, a očekuje se da novi paket Vlada sa sjednice u četvrtak pošalje na hitno usvajanje u Sabor.