Korona i biznis
StoryEditor

Europska komisija odobrila Hrvatskoj i program težak milijardu eura

10. Travanj 2020.
Margrethe Vestager
Piše:
piše Vanja Figenwald
[email protected]

Nakon nedavno odobrenih 790 milijuna eura za izvozne tvrtke, Europska komisija je u četvrtak 'amenovala' i milijardu eura težak hrvatski plan potpore tvrtkama pogođenima epidemijom koronavirusa. Temeljem Privremenog okvira namijenjenog programima državne pomoći tijekom krize izazvane širenjem koronavirusa Bruxelles je odobrio dva programa javnih potpora od kojih jedan podrazumijeva beskamatne potpore, a drugi zajmove sa subvencioniranim kamatnim stopama. Svrha je tih programa omogućiti likvidnost onih poduzeća koja su najteže pogođena gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa.

Utvrđeno je da su te hrvatske mjere usklađene s uvjetima iz Privremenog okvira zato što beskamatni zajmovi ne prelaze nominalnu vrijednost od 800 tisuća eura po poduzeću, kako je predviđeno u Privremenom okviru, a subvencionirani zajmovi imaju ograničen iznos, rok dospijeća i kamatne stope. Uključene su i zaštitne mjere kako bi se potpora doista upućivala korisnicima kojima je potrebna.



'Ovi hrvatski programi u vrijednosti od milijardu eura omogućit će Hrvatskoj da beskamatnim zajmovima ili zajmovima s vrlo niskom kamatnom stopom pomogne poduzećima koja su najviše pogođena posljedicama pandemije koronavirusa. Poduzećima će to omogućiti dovoljnu likvidnost da u ovim teškim vremenima nastave s poslovanjem. I dalje blisko surađujemo s državama članicama kako bismo pronašli izvediva rješenja za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa, u skladu s pravilima EU-a', komentirala je odluku Komisije izvršna potpredsjednica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

18. travanj 2024 15:30