Korona i biznis
StoryEditor

Glas poduzetnika, HOK, HGK i HUP zadovoljni novim paketom Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu

02. Travanj 2020.
Luka Burilovićfoto Ratko Mavar

HGK zadovoljan novim Vladinim mjerama

Hrvatska gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zadovoljne su predloženim mjerama za pomoć gospodarstvu koje je u srijedu predstavio premijer Andrej Plenković, budući da su, kako ističu, uvaženi njihovi prijedlozi i argumenti.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavo dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će Vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođeno od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

- Zadovoljni smo i novim mjerama i dinamikom njihova donošenja. Drugi set mjera pokazuje da se ide u oslobađanje plaćanja doprinosa i dijela poreza za tvrtke kojima je zbog krize poslovanje obustavljeno. To nas raduje jer je to ono što gospodarstvo traži i treba - istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, napomenuvši da Vlada prihvaća njihove prijedloge i argumente.

- U ova dva seta mjera dobili smo jasnu poruku da nam je svima cilj zadržati likvidnost privatnog sektora i radna mjesta. Ovo je i dokaz da imamo gospodarske mjere koje uvažavaju činjenicu da se štednja i rezanja ne provode u doba krize, koliko je god to moguće - kazao je Burilović komentirajući drugi paket mjera koji je predstavio premijer Andrej Plenković.

Napominje i kako nitko ne može znati koliko će kriza trajati, ali da je važno da 'Vlada sluša glas poduzetnika, struku i štiti radna mjesta'.

I HUP pozdravlja nove mjere

- HUP pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je Vlada uvažila njegove prijedloge, a posebno njihov prijedlog o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Pohvalio je i to što je Vlada uvažila zahtjeve za oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa za one koji ne rade, odnosno djelomično smanjivanje za ostale.

- Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke - mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum - kazao je.

Dodao je i kako očekuju da se i parafiskalni nameti što prije ukinu ili smanje jer također značajno opterećuju poslovanje. Majetić je rekao kako su jučer uputili poziv jedinicama lokalne vlasti da i oni pomognu gdje god mogu poduzećima na svome području.

HUP pozdravlja i najavu premijera o otvaranju pregovora sa sindikatima javnog sektora. Hrvatska udruga poslodavaca, kazao je Majetić, smatra jako važnim da se javni sektor solidarizira i da također podnese dio tereta. Pritom onima koji sada pojačano rade treba dati dodatne nagrade, rekao je.

Inicijativa Glas poduzetnika zadovoljna predloženim paketom Vladinih mjera

Inicijativa Glas poduzetnika u srijedu je izrazila zadovoljstvo drugim paketom mjera za gospodarstvo koje je predstavio premijer Andrej Plenković, napomenuvši da su te mjere u skladu sa zahtjevima koje su inicijalno definirali i poslali Vladi, a pozdravljaju i najavljene mjere štednje i smanjenja javne potrošnje. 

Tim potezom je Vlada pokazala zrelost i spremnost da omogući podršku privatnom sektoru da prebrodi ovu veliku krizu, ističe se u priopćenju. No, iz Inicijative napominju da je još ostalo nejasno što je s parafiskalnim nametima.

- Pretpostavljamo da i oni spadaju u otpis obveza, vjerujemo da će to biti u potpunosti razjašnjeno sutra - navode u priopćenju. 

Ističu i kako je potrebno osigurati da sve jedinice lokalne samouprave pruže primjerenu podršku lokalnim poduzetnicima otpisom komunalne naknade i najma za poslovne prostore i javne površine. 

Navode da Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama da se krediti i leasinzi zamrznu na 12 mjeseci, kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovo krene.

- Ovo je tek početak zajedničke borbe, još je puno posla ispred nas. Potrebno je osigurati brzu, efikasnu i nerestriktivnu provedbu mjera. Ima još dosta otvorenih pitanja koja trebaju odgovore. Što je s tvrtkama koje su u ožujku mislile da neće moći zadržati radnike s mjerama iz prvog paketa, mogu li ih vratiti na posao i prijaviti se za potporu? Što je sa sezonskim obrtima, prvenstveno u turizmu, koji su u ovom periodu zatvoreni? Ova i druga otvorena pitanja ćemo s Vladom adresirati u sljedećem periodu - zaključuje se u priopćenju.

HOK: Vlada prihvatila većinu predlaganih mjera

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u srijedu je pozdravila drugi set mjera koji je Vlada predložila, za koji ističu da su nakon kontinuiranog dijaloga s obrtnicima rezultirale prilagodbom gospodarskih mjera sukladno njihovim traženjima.

- Svaka mjera koja ima tendenciju spašavanja hrvatskih obrtnika ima našu podršku, jer oni bez pomoći države neće moći nastaviti s poslovanjem kada kriza prođe. Snažno smo se zalagali za otpis poreza i doprinosa, a ne za njihovu odgodu, tako da smo zadovoljni što je Vlada  uvažila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i ostalih gospodarskih asocijacija. Mjere koje se sada poduzimaju nisu usmjerene tek na trenutno spašavanje, već su zalog stvaranja novog hrvatskog gospodarstva nakon završetka pandemije - kaže predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

No, navodi da HOK i dalje inzistira na proširenju mjera HZZ-a na sezonske obrte, uvođenju modaliteta moratorija na obveze kredita i leasinga prilagođenog trenutnoj kriznoj situaciji i ujednačenom postupanju svih banaka. U tom dijelu očekuju da HNB i Vlada jednoznačno odrede uvjete i razdoblje moratorija, kako bi se izbjegla pojedinačna pregovaranja poduzetnika.

Ujedno, ističu da HOK podržava Vladu u daljnjim pregovorima sa socijalnim partnerima, vezanim uz zahtjev HOK-a za prilagođavanje radnog zakonodavstva, s ciljem zadržavanja radnih mjesta. Pritom inzistiraju da svaka donesena mjera u svojoj provedbi bude jednostavna i bez suvišne administracije, zaključuje se u priopćenju.

19. travanj 2024 02:26