Korona i biznis
StoryEditor

HBOR: Više od 1,2 milijarde kuna za nove kredite za likvidnost uz nižu kamatnu stopu

22. Svibanj 2020.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u petak da je putem okvirnih kredita bankama, poduzetnicima pogođenim pandemijom COVID-19 omogućila odobrenje novih kredita za likvidnost uz kamatne stope snižene za 0,75 postotna boda, pri čemu im je na raspolaganje stavljeno više od 1,2 milijarde kuna.

Kako se navodi u priopćenju, banke uključene u suradnju su Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Erste&Steiermärkische banka, OTP banka, Raiffeisenbank Austria, Hrvatska poštanska banka, Addiko Bank i Sberbank.

Pritom, korisnici novih kredita za likvidnost mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici te srednje kapitalizirani poduzetnici, do 3.000 zaposlenih, koji nisu bili u teškoćama na dan 31. prosinca 2019. godine. Poduzetnici koji podnose zahtjev za kredit trebaju, po metodologiji za izračun COVID scorea Financijske agencije (Fina), biti ocijenjeni kao klijenti čije je poslovanje ugroženo i kod kojih postoji potreba za dodatnim financiranjem, napominje se.

Najviši iznos kredita može biti 35 milijuna kuna, a sredstva se mogu koristiti za financiranje plaća, režijskih troškova i ostalih osnovnih troškova poslovanja, nabavu sirovina i podmirenje obveza prema dobavljačima te ostalih troškova tekućeg poslovanja. Sredstvima se, pak, ne mogu podmirivati postojeće kreditne obveze prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama, a za odobrenje kredita poduzetnici se trebaju obratiti jednoj od navedenih poslovnih banaka.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko u izjavi koja se prenosi u priopćenju ističe da će ovakav način kreditiranja omogućiti brže odobrenje sredstava potrebnih poduzetnicima uz sniženu kamatnu stopu.

- Naime, poduzetnicima je stavljeno na raspolaganje više od 1,2 milijarde kuna za nove kredite za likvidnost koje će banke, zahvaljujući izvorima HBOR-a, odobravati po kamatnoj stopi sniženoj za 0,75 postotna boda u odnosu na redovnu - kaže Perko.

18. travanj 2024 02:54