28. svibanj 2020.

Hrvatska i Slovenija dogovorile jaču gospodarsku suradnju nakon koronakrize

Darko Horvat    foto Ratko Mavar

Hrvatski i slovenski ministri gospodarstva Darko Horvat i Zdravko Počivalšek u srijedu su u Murskom Središću razgovarali o gospodarskoj suradnji nakon krize uzrokovane pandemijom koronavirusa te o prometnom povezivanju izgradnjom novog mosta na Muri.

Nakon susreta na granici na mostu na Muri i sastanka u uredu gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Horvat izjavio je da gospodarstva dviju država surađuju vrlo dobro te da su jedni drugima među pet najjačih trgovinskih partnera, a namjera je tu suradnju što brže vratiti na razinu prije pojave koronavirusa.

- Istog smo zaključka da nas je korona prijetnja upozorila, ali i natjerala na puno bolju suradnju i u segmentu zajedničkog europskog tržišta, ali i kao dvije zemlje koje imaju vrlo dobre gospodarske odnose - rekao je Horvat.

Vezano uz aktualno predsjedanje Hrvatske Europskom unijom te buduće predsjedanje Slovenije, dodao je da dvije države imaju zajedničku bojazan oko transformacije industrija do 2050. kao klimatski neutralnih industrija vezanu, odnosno gdje pronaći povoljne izvore financiranja da se nacionalne industrije do 2050. godine na takav način transformiraju.

Slovenski je ministar Počivalšek podsjetio da je prošle godine zabilježena rekordna trgovinska razmjena Hrvatske i Slovenije, čija vrijednost je premašila 6 milijardi eura.

- Moramo biti ponosni da smo koronakrizu u zdravstvenom smislu svladali bolje nego države koje su naprednije i gospodarski razvijenije od nas. To mi daje nadu da ćemo negativne ovogodišnje trendove brzo pretvoriti u pozitivne brojke. A one će biti bolje ako ćemo i mi bolje surađivati - kazao je Počivalšek.

Slovenski je ministar rekao i da je prvi korak u otvaranju granica napravljen omogućavanjem prelaska granice za vlasnike nekretnina i plovila, a od 1. lipnja očekuje i potpuno otvaranje granice za turiste.

Tema sastanka je bila i izgradnja novog mosta na Muri i zaobilaznice Murskog Središća, koja bi najsjeverniji hrvatski grad rasteretila kamionskog prometa u centru grada. Horvat je rekao da je određivanje spojnih točaka potrebno za izradu projektne dokumentacije novog mosta i nove zaobilaznice koja će i putnički i teretni promet izmjestiti iz centra Murskog Središća i približiti ga autocesti kod Čakovca.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak naglasio je da ta prometnica nije važna samo gradu, nego će povezati slovensku autocestu od Graza preko Maribora prema Budimpešti te hrvatsku koja od mađarske granice kod Goričana ide prema Zagrebu i dalje prema Rijeci i Splitu.