09. travanj 2020.

Marko Krištof: Slijedi nam prvo inflacija, onda deflacija što će neke tvrtke zasigurno otjerati u bankrot

Marko Krištof    foto Dražen Lapić
piše Vanja Figenwald
vanja.figenwald@lider.media
piše Vanja Figenwald [email protected]

U kontekstu mogućih posljedica krize izazvane epidemijom koronavirusa sve se više spominje i kretanje cijena, odnosno mogućnost prvo inflacije, onda deflacije. Marko Krištof, bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku smatra kako ćemo vjerojatno iskusiti kratkotrajnu inflaciju zbog problema u dobavi određenih artikala i paralelno povećanoj potražnji, ali da bi ubrzo nakon toga moglo doći do deflacije, najviše zbog niske cijene nafte i pada potražnje uzrokovane povišenom stopom nezaposlenosti.

Kako kaže, sredina ovog mjeseca vjerojatno će donijeti službenu potvrdu inflacije, no to bi u mjesecima iza moglo biti preokrenuto, s tim da će razdoblje koje dolazi definitivno biti obilježeno borbom između deflacije i inflacije, ovisno o skupinama proizvoda i karakteru nabavnog lanca iza njih. Takva situacija, kaže, nekim će tvrtkama odgovarati, a neke će zasigurno otjerati u bankrot.

Primjećuje i da će zbog ovakve neuobičajene situacije statističarima biti teško precizno odrediti kretanja cijena. Primjerice, ako je neka cijena skočila preko 20 posto pravila struke nalažu da je se izuzme, no u ovakvim okolnostima to bi moglo predstavljati problem u preciznom mjerenju kretanja cijena, stoga će, zaključuje, biti zanimljivo vidjeti kako će statističari izaći na kraj s takvom volatilnošću i preprekama mjerenju.