Korona i biznis
StoryEditor

Ovo je DRUGI paket Vladinih mjera: Naknada se diže na 4000 kuna, država plaća i dio doprinosa, bit će i otpisa

01. Travanj 2020.
Andrej plenković

Premijer Andrej Plenković u srijedu je predstavio drugi paket mjera za spas gospodarstva. Taj paket predložit će se Saboru na usvajanje. Tim će se paketom pokušati suzbiti posljedice korona-krize, koja je najveća od Domovinskog rata, kazao je premijer. 

U ratu smo protiv koronavirusa i panike - rekao je Plenković. Istaknuo je kako je ova situacija teška i zahtjevna. Najveći problem je neizvjesnost jer nitko ne može procijeniti koliko će ova situacija trajati. 

Prije dva tjedna smo pokretnuli prvi paket mjera. Više od 65.000 tvrki ušlo je u provedbu ovih mjera, rekao je premijer. 

OVO JE DRUGI PAKET MJERA:

  • Prva mjera je da se za travanj i za svibanj nakanda za zaposlene u poduzećima s financijskim teškoćama podigne s 3.250 na 4.000 kuna neto. Također, država će preuzeti i teret plaćanja doprinosa u iznosu od 1.460 kuna.
  • Paket bi trebao sadržavati ono što poslodavci već danima zdušno traže - otpis dugovanja prema državi u idućih tri mjeseca za sve tvrtke kojima je zabranjen rad
  • U otpise će, navodno, biti uključeni porez na dohodak, porez na dobit, plaćanje socijalnih doprinosa, ali i razni parafiskalni nameti, poput naknada za spomeničku rentu, komunalnih i vodnih doprinosa, raznih članarina te RTV pristojbe.
  • Taj drugi paket gospodarskih mjera trebao bi biti vrijedan, isto kao i prvi, oko 30 milijardi kuna. Time bi država pomogla gospodarstvu uslijed koronakrize s respektabilnih 60 milijardi kuna
  • Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih će se osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu.
  • Predložit će se odgoda plaćanja poreza na dodanu vrijednost sve dok se ne naplate izdani računi. To ne znači da se oslobađa od plaćanja PDV-a

Ministri su, kaže Planković, dobili nalog da obavljaju samo one naloge koji su nužni na funkcioniranje države, dakle, samo nužnih rashoda.

Najavio je i promjenu niza zakona u turizmu. Napomenuo je kako se ove mjere donose na rok od tri mjeseca.

- Nakon toga ćemo pripremati nove mjere s obzirom na razvoj krize. Ne znamo kada će sve završiti - rekao je Plenković.

17. travanj 2024 09:52