Korona i biznis
StoryEditor

Trgovački sudovi - Koronavirus zaustavlja 80 posto postupaka

04. Travanj 2020.
Mario Vukelić, predsjednik Visokoga trgovačkog suda

Koronavirus je usporio rad cijelog pravosuđa, pa tako i trgovačkih sudova. Prošlog su tjedna u Sudski registar upisana rješenja za 386 tvrtki, od čega se 90 odnosi na brisanje. Za usporedbu, u posljednjem tjednu veljače donesena su 1543 rješenja, među kojima 248 rješenja o brisanju. Dakle, kad je riječ o aktivnim tvrtkama, 296 prošlotjednih rješenja na razini je od 23 posto aktivnosti od posljednjeg tjedna u veljači.

Zastali su i stečajni postupci. Odgođen je niz stečajnih ročišta koja su se trebala održati u drugoj polovini mjeseca. Od većih tvrtki odgođena su ročišta za Sights Digital, Međimurje graditeljstvo, Werkos, Paralelu, Vodogradnju Osijek…

U međuvremenu se nastavlja korespondencija među vjerovnicima, dužnicima i sudovima, koji donose rutinska rješenja poput otvaranja i zatvaranja skraćenoga stečajnog postupka u nespornim slučajevima. Sudovi donose i rješenja nužna za koliko-toliko normalno poslovanje tvrtki u stečaju. Tako je stečajnom upravitelju Uljanik Brodogradilišta odobreno sklapanje ugovora o radu na mjesec dana za 49 radnika – 17 za obavljanje zadataka za potrebe stečajnog postupka i obrade podataka za Ministarstvo financija, a 32 za dovršetak poslova, prije svega za naručitelja iz Luksemburga.

19. travanj 2024 05:04