Korona i biznis
StoryEditor

Vrbanec: Ukupna vrijednost mjera koje provodi HAMAG-BICRO iznosi 1,148 milijardi kuna

09. Travanj 2020.
Vjeran Vrbanec, HAMAG BICROfoto Ratko Mavar
Piše:
piše
Vjeran Vrbanec
predsjednik Uprave
HAMAG-BICRO-a
Osim što provodi nove mjere, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i dalje aktivno radi na prije započetim javnim pozivima za dodjelu bespovratnih sredstava

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s mjerodavnim ministarstvima provodi odluke Vlade Republike Hrvatske kroz šest mjera pomoći mikro, malom i srednjem poduzetništvu zbog epidemije prouzročene koronavirusom.

Ukupna je vrijednost mjera 1,148 milijardi kuna. Epidemija je, nažalost, prerasla u pandemiju te stanje u gospodarstvu promijenila preko noći. Ta iznenadna promjena zahtijevala je, dakako, i našu žurnu reakciju. Stoga smo, da bismo što brže odgovorili na novonastale potrebe poduzetnika za dodatnom likvidnošću, prilagodili postojeće programe financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) sniženjem kamatnih stopa na investicijske zajmove, povećanjem alokacije na zajmove za obrtna sredstva te uvođenjem moratorija na sve prethodno odobrene ESIF-ove zajmove te zajmove za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Dodatno smo pojednostavnili prijavu na zajmove za obrtna sredstva, odnosno dostavu obvezne dokumentacije, pri čemu smo proširili mogućnosti online prijava. Isto tako, u želji da poduzetnici uštede svoje vrijeme i novac, pojednostavnili smo i poslovni plan koji se izrađuje jednostavnim odgovorima na važna pitanja nužna za financijsko-ekonomsku analizu zahtjeva jer je ipak riječ o zajmovima financiranima iz sredstava Europske unije.

Dva nova financijska instrumenta

Budući da su postojeći programi, ponajviše zbog europske regulative koja je na snazi, već otprije definirani u smislu prihvatljivih djelatnosti, uspostavili smo i dva nova financijska instrumenta. Prvi je zajam za obrtna sredstva COVID-19 sa širim popisom prihvatljivih djelatnosti.

Također, u odnosu na Mikro zajam za obrtna sredstva, za koji se mogu prijaviti mikro poduzetnici i mali poduzetnici, za zajam​ COVID-19 mogu se prijaviti i srednje veliki. Drugi financijski instrument koji smo uveli jest Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva, koji je namijenjen subjektima maloga gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru.

Na tome nismo stali, već u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU pokušavamo pronaći modele za uspostavu novih instrumenata kako bismo mogli maksimalno izaći ususret svojim korisnicima.

Nadalje, povećali smo maksimalnu stopu jamstva za kredite za obrtna sredstva s postojećih 65 % na 80 % glavnice kredita te smo financijskim institucijama dali suglasnost za odgodu otplate i roka upotrebe kredita za koje je izdano jamstvo. Vjerujemo da će i banke, kao naši partneri u toj jamstvenoj shemi, prepoznati potrebu poduzetnika za brzim i efikasnim osiguranjem likvidnosti naših poduzetnika.

  

Dodjela bespovratnih sredstava

Osim što provodimo nove mjere, i dalje aktivno radimo na prije započetim javnim pozivima za dodjelu bespovratnih sredstava. Prošlog smo tjedna s ministrom Darkom Horvatom potpisali 103 odluke o financiranju projekata na temelju poziva 'Inovacije u S3 područjima' ukupnog iznosa bespovratnih sredstava iz EU fondova od 341,694.077,80 kuna, ukupne vrijednosti projekata 1.400,615.756,57 kuna. Tim pozivom potaknut će se mikro, mali i srednji poduzetnici na tržišni plasman inovativnih proizvoda i usluga, što će na kraju pridonijeti povećanju izvoza, što je u trenutačnoj gospodarskoj situaciji neizmjerno važno. Ne gubimo vrijeme ni u evaluacijskim procesima javnog poziva 'IRI 2', u kojem tijekom svibnja očekujemo i rezultate više od 250 podnesenih prijava. 

11. travanj 2024 13:33