Kripto
StoryEditor

Američki Franklin Templeton podnio zahtjev za spot ethereum ETF

13. Veljača 2024.

Utrka za spot ethereum ETF nastavlja se zahuktavati, s jučerašnjim ulaskom ugledne institucije s Wall Streeta Franklina Templetona, koja je podnijela zahtjev Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC).

Prestižna tvrtka s 1,4 bilijuna dolara imovine pod upravljanjem, Franklin Templeton želi pokrenuti fond koji izlaže ulagače drugoj najvećoj kriptovaluti po tržišnoj kapitalizaciji.

S-1 obrazac za registraciju tvrtke potvrđuje da bi predloženi Franklin Ethereum Trust držao ethereum i mogao bi, s vremena na vrijeme, uložiti dio imovine fonda putem jednog ili više pouzdanih pružatelja stakinga.

Staking se odnosi na proces ‘zaključavanja’ kriptovaluta kako bi mreža blockchaina nastavila normalni funkcionirati u proof-of-stake sustavu. Oni koji ‘stakeaju’ zarađuju odgovarajući prinos u procesu.

Međutim, to je kontroverzna praksa među tradfi igračima i regulatorima. SEC je već kaznio velike kripto tvrtke, uključujući Coinbase, zbog navodne prodaje neregistriranih vrijednosnih papira putem usluga za staking.

U siječnju je SEC dao zeleno svjetlo za 11 spot bitcoin ETF-ova. Nakon desetljeća odbijanja, privlačni investicijski proizvodi sada trguju na burzama, dajući tradicionalnim ulagačima mogućnost ulaganja u kriptovalute, a da ne moraju posjedovati kriptovalute.

Franklin Templeton jedan je od glavnih upravitelja fondova koji je dobio zeleno svjetlo regulatora sa svojim Franklin Bitcoin ETF-om.

Ostali glavni igrači koji predlažu spot ethereum ETF uključuju BlackRock, Grayscale i VanEck.

Od odobrenja spot bitcoin ETF-ova, milijarde dolara su se slile u fondove, potičući rast bitcoina iznad 50.000 dolara.

Britanska multinacionalna banka Standard Chartered prošlog je mjeseca objavila u izvješću da očekuje da će ethereum ETF-ovi dobiti odobrenje SEC-a krajem svibnja.

01. svibanj 2024 21:21