Kripto
StoryEditor

Američki sud odobrio sporazum između SEC-a i Binance.US-a

19. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Sutkinja okružnog suda Sjedinjenih Država Amy Berman Jackson odobrila je sporazum između Binance.US-a, Binancea i Američke Komisije za vrijednosne papire (SEC), odbacujući prethodnu privremenu zabranu pristupa (TRO) kojom bi se zamrznula sva sredstva Binance.US-a.

Jackson je 14. lipnja rekla da bi više voljela da stranke samostalno postignu sporazum nego da čekaju odluku suda. Dvije strane postigle su, kako se izvješćuje, sporazum 16. lipnja.

- Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da Sud nije odobrio zahtjev SEC-a za TRO i zamrzavanje imovine na našoj platformi što je očito bilo neopravdano i činjenicama i zakonom - objavio je Binance.US na Twitteru.

Prema odobrenom ugovoru, samo zaposlenici Binance.US-a imat će pristup sredstvima klijenata dok se parnica ne riješi. Korisnici iz SAD-a zadržat će mogućnost povlačenja sredstava tijekom tog razdoblja.

- SEC nikada nije iznio dokaze o zlouporabi imovine klijenata. Zapravo, odvjetnici SEC-a priznali su na sudu ranije ovog tjedna, na upit suca, da nemaju dokaza koji bi upućivali na to da se takvo što dogodilo - izjavio je Binance.US u vezi s tvrdnjama o zlonamjernom upravljanju sredstvima.

U komentaru na Twitteru o ovom slučaju, bivši šef Ureda za provedbu SEC-a John Reed Stark istaknuo je kako sporazum uključuje ‘posebno zanimljivu odredbu‘ o repatrijaciji određene imovine u SAD-u.

Osim toga, sporazum tvrdi da Binance.US mora odmah poduzeti mjere kako bi osigurao ‘provjereno računovodstvo‘ računa povezanih s subjektima u vrijednosti većoj od 1.000 dolara.

SEC je 6. lipnja podnio hitan zahtjev za privremenu zabranu pristupa Binance.US-a nakon što je optužio izvršnog direktora Binancea Changpenga Zhaoa da ima pristup sredstvima Binance.US korisnika u tužbi. Regulator je tvrdio da je Zhao prebacio 12 milijardi dolara Binanceovih sredstava preko entiteta koji je kontrolirao pod nazivom Merit Peak.

Uoči saslušanja o zabrani pristupa, Binance.US i Zhao podnijeli su zajednički memorandum kojim se poriče da su sredstva ikada pogrešno vođena. Prema njima, SEC nije utvrdio niti jedan slučaj u kojem su sredstva Binance.US klijenata zloupotrijebljena.

29. travanj 2024 23:40