Kripto
StoryEditor

Analitičari predviđaju da bi bitcoin mogao dosegnuti 70 tisuća dolara prije halvinga, uz pomoć velike institucionalne potražnje

12. Veljača 2024.
Partner Mechanism Capitala Andrew Kang predviđa da će dugoročni tokovi potražnje za bitcoinom ove godine biti između 40 i 130 milijardi dolara. Postoji ogromna količina globalnog bogatstva i prihoda koji bi se potencijalno mogli preliti u kripto, rekao je, navodeći da je globalni ukupni prihod oko 52 bilijuna dolara.
 
Trenutno vlasništvo nad kriptovalutama je oko deset posto na globalnoj razini. Čak i ako vlasnici kriptovaluta izdvajaju samo jedan posto svog prihoda u digitalnu imovinu godišnje, to još uvijek iznosi 52 milijarde dolara koje godišnje ulaze u klasu imovine i 150 milijuna dolara dnevno, dodao je.
 
Ove su procjene konzervativne, nastavio je, jer je izdvajanje vjerojatno veće od jedan posto za mnoge entuzijaste, a poslovni ili institucionalni tokovi nisu uključeni. Štoviše, glavni prodajni pritisci kao što su Mt.Gox i emisije rudara manji su od procijenjenih tokova kupnje. Priljevi ETF-ova dodatno će potaknuti potražnju, a nedavni priljevi premašili su čak i gornje granice procjena.
 
Ukupni dosadašnji priljev za sve ETF-ove iznosi 2,65 milijardi dolara, prema Farsideu. Ovo je agregat, koji uključuje odljeve Grayscalea, koji sada počinju usporavati. I BlackRock i Fidelity imali su priljeve veće od 3 milijarde dolara svaki. BlackRock je sam procijenio priljev na 150 do 200 milijardi dolara u sljedeće tri godine.
 
- Čini se da ljudi zaboravljaju da je postojala velika stalna potražnja za bitcoinom čak i prije nego što su ovi ETF-ovi odobreni - napisao je Kang. 
 
Predviđa da cijena bitcoina neće dugo ostati na 40 tisuća dolara i da će ovog mjeseca porasti na između 50 i 60 tisuća dolara, dosegnuvši novu najvišu razinu svih vremena do ožujka.
 
Bitcoin analitičar Jamie Coutts također je predvidio da bitcoin ima potencijal da dosegne prethodni vrhunac prije halvinga. Sve ekstremne poluge i pozicioniranje iz četvrtog kvartala za sada su očišćene, rekao je. Štoviše, otvorene kamate na opcije pale su za 40 posto, a stope futures financiranja su i dalje pozitivne, ali manje ekstremne.
 
- ETF-ovi nastavljaju nadmašivati ponudu za najmanje 2:1, a halving je za nekoliko mjeseci - napisao je Coutts. Konačni optimistični faktor je da se samo 10 posto volumena kretalo po cijenama iznad trenutne razine. - Ako bitcoin prijeđe 48,2 tisuće dolara, postoji mali otpor iznad - mišljenja je Coutts. 
 
Bitcoin trenutno trguje po cijeni od 47.800 dolara nakon što je dosegao najvišu unutardnevnu vrijednost od 48.700 dolara tijekom ranih jutarnjih sati. 
18. svibanj 2024 19:59