Kripto
StoryEditor

Australija najavljuje projekt digitalne valute središnje banke i australskog dolara

04. Ožujak 2023.

Australija je u srijedu napravila korak bliže potencijalnoj uspostavi digitalne valute središnje banke (CBDC), jer je središnja banka Australije (RBA) najavila predstojeću pilot fazu za svoju digitalnu valutu australskog dolara nazvanu eAUD.

U zajedničkoj objavi s Australskim istraživačkim centrom za digitalne financije, RBA kaže da je pozvala mali broj tvrtki da pomognu u istraživanju 14 slučajeva uporabe eAUD-a, tražeći od tvrtki poput ANZ-a i Mastercarda za sudjelovanje u programu. Slučajevi upotrebe kreću se od olakšavanja izvanmrežnih plaćanja do tokeniziranih računa za tvrtke, pa čak i aukcija stoke.

- Pilot i šira istraživačka studija koja će se paralelno provoditi poslužit će za dva cilja, pridonijet će praktičnom učenju i povećat će razumijevanje kreatora politike o tome kako bi CBDC potencijalno mogao koristiti australskom financijskom sustavu i gospodarstvu - izjavio je pomoćnik guvernera RBA  Brad Jones.

Druga tvrtka uključena u najavu bila je Canvas Digital, layer 2 blockchain izgrađen povrh ethereuma koja koristi zk tehnologiju kako bi olakšala transakcije. Mreža je izgrađena u suradnji s tvrtkom StarkWare, a korištenjem Circleovog USDC stablecoina i eAUD-a, Canvas je pozvan da pilotira namiru deviznih transakcija.

Rollupovi s zero-knowledge tehnologijom ili zk-rollupovi metoda su za povećanje učinkovitosti temeljnog blockchaina, u ovom slučaju ethereuma, smanjenje vremena namire i transakcijskih troškova obradom transakcija na zasebnom blockchainu. Tehnologija koristi dokaze zero-knowledga, koncept u kriptografiji koji omogućuje provjeru transakcija bez otkrivanja detalja povezanih s njima. To omogućuje financijskim institucijama da održe razinu privatnosti u transakcijama.

Suosnivač i predsjednik StarkWarea Eli Ben-Sasson rekao je da bi testiranje slučajeva upotrebe navedenih u najavi RBA moglo pokazati da nove digitalne valute nisu samo isprazna pomama i da imaju funkcije koje se uklapaju u normalan život ljudi.

- Prije samo nekoliko godina ideja o rollupovima bila je vrlo teoretska, a sada igraju ulogu u ovakvim projektima. Ovo su uzbudljiva vremena - rekao je Ben-Sasson.

Više od 10 zemalja do sada je pokrenulo CBDC, a 89 zemalja ili pilotira, razvija ili istražuje CBDC, prema web stranici američkog Atlantic Councila. Japan je prošlog mjeseca najavio pokretanje pilot programa CBDC-a u travnju.

U SAD-u, Federalne rezerve godinama istražuju koncept izdavanja vlastitog tokeniziranog dolara, objavljujući istraživanja na tu temu još 2016. godine. A Fed San Fransisco nedavno je objavio oglase za posao povezane s razvojem CBDC-a, tražeći pojedince koji bi mogli pomoći u dizajniranju i razvoju digitalne verzije američkog dolara.

Međutim, nije svaki zastupnik na istoj stranici. Predstavnik republikanske većine u Zastupničkom domu Tom Emmer ponovno je predložio zakon prošlog mjeseca kojim bi se Federalnim rezervama zabranilo izdavanje CBDC-a, za koji je tvrdio da će rezultirati oduzimanje prava Amerikancima na financijsku privatnost.

27. travanj 2024 14:07