Kripto
StoryEditor

Bankman-Friedovi odvjetnici krive njegovu bivšu djevojku i direktora Binancea za kolaps FTX-a

05. Listopad 2023.

Nakon završetka izbora porote, suđenje suosnivaču FTX-a Samu Bankman-Friedu službeno je u tijeku, a tužitelji i odvjetnici obrane dali su svoje uvodne riječi u srijedu.

Tijekom svojih izjava, SBF-ov odvjetnik Mark Cohen ustvrdio je da bivši tajkun ‘nije nikoga prevario‘, umjesto toga uperio je prstom u izvršnog direktora Binancea Changpenga Zhaoa (CZ) zbog izazivanja ‘bank runa na FTX‘.

SBF je bio ‘samo matematički štreber‘

Kao što je sažeo Inner City Press u srijedu, Cohen je tvrdio da je SBF djelovao u ‘dobroj vjeri‘ i ‘nije krao ni od koga‘, vjerujući da su bilo kakvi zajmovi od FTX-a njegovom sestrinskom hedge fondu Alameda Research dopušteni.

Kao što su tužitelji tvrdili, Bankman-Fried je potajno dogovorio da se fiat i kripto depoziti kupaca na njegovoj mjenjačnici mogu tajno uzeti i koristiti u Alamedi.

Fiat je navodno ukraden dopuštajući klijentima da polože novac na bankovni račun u Silvergateu koji je zapravo pripadao Alamedi, a ne FTX-u. U međuvremenu, kripto je preuzet s računa FTX korisnika koristeći skrivena ‘stražnja vrata‘ unutar FTX-ovih računalnih sustava, funkcija o kojoj je Reuters izvijestio nekoliko dana nakon kolapsa mjenjačnice.

– Htjeli bi da mislite da je negativac iz crtića. Bio je matematički štreber koji nije pio ili tulumario – osporio je Cohen u obranu SBF-a.

Cohen je tvrdio da je račun Alamede u Silvergateu stvoren za upotrebu FTX-a jer potonji nije imao račun za prihvaćanje dolara u ranim danima. Iako je taj novac bio namijenjen FTX-ovim klijentima, loše upravljanje rizicima dovelo je do toga da je Bankman-Fried mislio da se taj novac može posuditi poput Alamedine druge imovine.

Uloga Caroline Ellison

Bankman-Fried se 2021. odrekao svoje uloge izvršnog direktora Alamede svojoj ponovnoj djevojci, Caroline Ellison. Iako tužitelji kažu da je nakon toga još uvijek donosio odluke u Alamedi, Cohen je rekao da je neuspjeh Ellison da posluša savjet Bankman-Frieda tijekom medvjeđeg tržišta ono zbog čega je zajmodavac bankrotirao.

Zapravo, gubici u Alamedi su ono zbog čega je Bankman-Fried vjerovao da bankovni računi fonda više ne drže sredstva klijenata FTX-a, prema Cohenu.

Odvjetnik je rekao da Bankman-Fried još uvijek vjeruje da su Alameda i FTX solventni tijekom pada tržišta, ali da su se stvari promijenile kada je CZ objavio tweet koji je početkom studenog izazvao zabrinutost za obje tvrtke.

– To je pokrenulo bank run u FTX-u – rekla je obrana.

Ellison i još dvojica rukovoditelja bliskih SBF-u, suosnivač Gary Wang i šef inženjeringa Nishad Singh, već su sklopili nagodbe priznajući prijevaru u zavjeri sa SBF-om.

– Sada, ovdje u stvarnom svijetu, moraju svjedočiti u korist vlade. Na kraju ćemo vas zamoliti da proglasite Sama nevinim – zaključio je Cohen.

24. travanj 2024 12:18