Kripto
StoryEditor

Bitcoin će dosegnuti 150 tisuća dolara do sredine 2025., predviđa Bernstein

21. Studeni 2023.

Cijena bitcoina dosegnut će 150 tisuća dolara do 2025. zahvaljujući nadolazećem halvingu i odobrenjima spot ETF-ova, objavio je Bernstein u izvješću od ponedjeljka.

Analitičari kripto jedinice upravitelja imovine vrijedne 691 milijarde dolara modelirali su buduću cijenu imovine na temelju graničnog troška proizvodnje za rudare.

Definiranje graničnog troška

Bernstein u svom izvješću ističe teoriju četverogodišnjeg ciklusa, ideju da se cijena bitcoina kreće u četverogodišnjim obrascima povezanim s njegovim rasporedom halvinga.

Raspored smanjuje stopu inflacije bitcoina na pola jednom u 48 mjeseci. Procjenjuje se da će se sljedeći halving dogoditi u travnju, smanjujući izdavanje sa 6,25 na 3,125 bitcoina po bloku.

- U godini halvinga, kako se pritisak prodaje smanjuje za polovicu, svakim ciklusom nastaju novi katalizatori potražnje, što dovodi do novog proboja cijena koji signalizira početak novog cjenovnog ciklusa bitcoina - napisali su analitičari na čelu s Gautamom Chhuganijem.

U prethodnim ciklusima bitcoin je dotaknuo vrhunac u cijenama koje su bile višestruko više od njegovih graničnih troškova proizvodnje, poput 5,5x u 2017. i 2,1x u 2021. godini. Sredinom 2025. istraživači očekuju da će cijena bitcoina nadmašiti 1,5 puta više od svojih graničnih troškova proizvodnje, što bi bilo 150 tisuća dolara.

Granični trošak proizvodnje bitcoina je trošak najmanje učinkovitog rudara za proizvodnju bitcoina. Ovaj trošak raste sa svakim ciklusom, jer povećanje konkurentnosti rudara i bear market ‘ispire visokobudžetne neučinkovite rudare‘.

- Primjećujemo uzorak bitcoina kao višekratnik graničnih troškova koji se sužavaju sa svakim ciklusom - navodi se u izvješću. To je djelomično posljedica zakona velikih brojeva, što znači da će se povrat na bitcoin smanjiti kako kapitalizacija imovine postaje veća.

Utjecaj ETF-ova

Dok se prodaja na strani ponude smanjuje, Bernstein očekuje da će potražnja za bitcoinom porasti nakon vjerojatnog odobrenja spot ETF-a za bitcoin u SAD-u do početka siječnja.

Do 2028. analitičari predviđaju da će se više od devet posto bitcoina u optjecaju održati unutar ETF-ova, te da će potražnja za ETF-ovima nakon halvinga nadmašiti ponudu rudara za šest do sedam puta na vrhuncu.

- Bitcoin ETF-ovi dovesti će do novih tokova u imovinu i lako kupovanje putem brokerskih računa, savjetnika za bogatstvo itd. - dodao je Chhugani.

Neki analitičari predviđaju da bi i halving i odobrenje ETF-a potencijalno mogli naštetiti rudarskim tvrtkama bitcoina. Iako prvi znači manje bitcoina generiranog za rudare, drugi bi mogao značiti da će institucije koje ulažu u dionice rudarskih tvrtki kao proxy za bitcoin, prodati svoje dionice kako bi kupile ‘pravu stvar‘.

Na pitanje o ovoj teoriji, Chhugani je odbacio takve zabrinutosti.

- Većina pogleda na rudare pogrešna je jer nitko ne pretpostavlja novi ciklus cijena, što bi povećalo prihode rudara u terminima denominiranim u dolarima. Imamo veliko uvjerenje da slijedi novi ciklus kojim će bitcoin doći do 150k predvođen krivuljama ponude i troškovima rudara kao što ističemo – izjavio je.

04. svibanj 2024 02:57