Kripto
StoryEditor

Bitcoin ETF-ovi premašili tri milijarde dolara priljeva u mjesec dana od odobrenja

14. Veljača 2024.

Američki spot bitcoin ETF-ovi zajedno su premašili tri milijarde dolara neto priljeva otprilike mjesec dana nakon odobrenja, nadmašivši učinak ETF-ova zlata kada su pokrenuti prije 20 godina. Ova prekretnica uključuje čak i Grayscaleov fond, koji je bilježio samo odljeve dok su dugoročni ulagači isplaćivali novac, mnogi vjerojatno prelaze u fondove koji imaju manje naknade.

Isključujući Grayscale, priljevi se približavaju 10 milijardi dolara, prema podacima BitMEX Researcha. Priljevi u drugim ETF-ovima iznosili su više od 9,6 milijardi dolara.

U objavi na Twitteru, analitičar Bloomberg ETF-a Eric Balchunas napisao je da je GLD ETF-u trebalo ‘skoro dvije godine’ da apsorbira isti kapital kao bitcoin ETF-ovi u posljednja 32 dana.

Nakon što je 18. studenog 2004. odobren, SPDR Gold Shares, kojim se trguje na NYSE pod oznakom GLD, premašio je jednu milijardu dolara unutar tri dana od trgovanja. Međutim, volumen je nakon toga dramatično pao, a ukupna poznata ETF zaliha zlata smanjila se za oko godinu dana, pokazuju podaci Bloomberga.

Ipak, GLD-u se često pripisuje zasluga za pokretanje višegodišnjeg bull marketa zlata, koje je podiglo cijenu po unci s 400 dolara pri lansiranju na 1800 dolara do 2011. Trenutna spot cijena zlata danas je oko 2000 dolara. Isto tako, cijena bitcoina već je dosegla novi dvogodišnji maksimum iznad 50 tisuća dolara otkako su ETF-ovi svjedočili još većem tsunamiju priljeva.

Značajno je da je otprilike polovica tih neto priljeva stigla samo u posljednja tri dana, po stopi od otprilike 450 milijuna dolara dnevno. Ponedjeljak je zabilježio tokove u vrijednosti od 493 milijuna dolara, što je treći najveći dan priljeva od lansiranja.

Velik dio nedavnog skoka zahvaljuje se usporavanju odljeva iz Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC), još uvijek najvećeg svjetskog bitcoin fonda. Mnogi su ulagači prošlog mjeseca počeli prodavati svoje dionice GBTC-a kako bi zaključili dugoročnu arbitražnu trgovinu nakon pretvaranja Grayscalea u ETF.

Drugi su vjerojatno prodali svoje dionice jednostavno kako bi rotirali investiciju u jedan od novijih, znatno jeftinijih ETF-ova BlackRocka, Fidelityja i drugih. U svakom slučaju, ti noviji fondovi ne pokazuju znakove usporavanja, sada se približavaju 10 milijardi dolara u neto tokovima kada se oduzme Grayscale, prema BitMEX Researchu.

Bitcoin ETF-ovi sada drže imovinu od preko 30 milijardi dolara (blizu 690 tisuća bitcoina), od kojih je GBTC zaslužan za 23,35 milijardu dolara. Spot bitcoin ETF-ovi su tako drugi najveći robni ETF-ovi u SAD-u. Zlato ostaje kralj na tom frontu, s imovinom od 90 milijardi dolara, uključujući 54 milijarde dolara samo unutar GLD-a, prema VettaFi-ju.

05. svibanj 2024 20:10