Kripto
StoryEditor

Bitcoin ponovno trguje iznad 50 tisuća dolara

13. Veljača 2024.

Porast bitcoina na 50 tisuća dolara u ponedjeljak, dolazi u vrijeme povećane institucionalne potražnje, mogućeg zaokreta u kamatnim stopama i dolazeće nestašice zbog halvinga, oštra suprotnost od prije samo dvije godine.

Podaci pokazuju da je posljednji put bitcoin dostigao 50 tisuća dolara u prosincu 2021., u vrijeme kada je, bez znanja većine ulagača, kripto samo što nije zagazio u duboki bear market obilježen 11 uzastopnih povećanja kamatnih stopa u SAD-u, kolapsom nekoliko kriptovaluta visokog profila i egzodusom malih ulagača koji su doveli do pada bitcoina na 15.800 dolara.

Ovaj put čini se da su makro uvjeti i općeniti sentiment na tržištu puno povoljniji za bitcoin i ostatak kripto tržišta.

– Imamo četiri ili pet planiranih rezova kamatnih stopa od Feda u 2024., četvrti halving bitcoina koji će povećati oskudicu imovine i daljnje priljeve u bitcoin ETF-ove nakon što smo već vidjeli kako milijarde dolara teku u samo nekoliko tjedana nakon pokretanja – rekao je tržišni analitičar eToroa Josh Gilbert.

Prvi veliki katalizator koji mnogi ulagači traže je nadolazeći halving, objasnio je Gilbert. Halving je zakazan za travanj i prepolovit će nagrade za bitcoin rudare. Općenito ga se smatra katalizatorom povećanja cijene dugoročno.

Gilbert je rekao da se također stvaraju pozitivni sentimenti oko uspješnosti bitcoin ETF-ova, dajući tržištu dodatno povjerenje da institucije kupuju bitcoin po rastućoj stopi.

Izvješće CoinSharesa 12. veljače otkrilo je da su spot bitcoin ETF-ovi u proteklom tjednu privukli ukupno 1,1 milijardu dolara priljeva, što je najveće sedmodnevno razdoblje priljeva otkako su ETF-ovi prvi put pušteni u rad 11. siječnja.

U međuvremenu, interes malih ulagača ostao je nizak, a analitičar kripto tržišta Will Clemente sugerira da bi to moglo ukazivati ​​na održiviji temelj za rast na širem tržištu.

Interes za pojam za pretraživanje riječi ‘bitcoin’ u prosincu 2021. kretao se oko 39, prema podacima Google Trends. U vrijeme objave, interes za bitcoin bio je na samo 19, što sugerira relativno nisku razinu interesa.

27. travanj 2024 12:07