Kripto
StoryEditor

Bitcoin se drži stabilno dok tržište čeka ključne podatke o inflaciji

13. Listopad 2022.
foto Shutterstock

Cijena bitcoina jedva se pomaknula u srijedu. Vrlo vjerojatno iz razloga što trgovci čekaju važne podatke o inflaciji koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak. 

Najvećom kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji  trgovalo se za 19.142 dolara u vrijeme pisanja ovog članka.

Danas, američki Zavod za statistiku rada objavit će indeks potrošačkih cijena (CPI), izvješće koje mjeri promjene cijena u košarici uobičajene robe široke potrošnje i usluga. Indeks se koristi za procjenu promjene stope inflacije u gospodarstvu.

Ovisno o izgledima, izvješće CPI-a moglo bi signalizirati hoće li Federalne rezerve nastaviti agresivno povećavati kamatne stope u pokušaju  da ‘ohlade‘ gospodarstvo i obuzdaju rastuću inflaciju.

Iz JPMorgana su jučer izjavili bi takav potez mogao značiti da bi dioničko tržište moglo nastaviti patiti, kao što je to obično činilo kada je središnja banka povećala troškove zaduživanja.

A kad dionice padaju, obično, pada i bitcoin (i ostatak kripto tržišta).

Ethereum, se jučer bolje držao od bitcoina, trgujući po cijeni od 1.300 dolara, što je povećanje od 1,4 posto u prošlom danu. 

Zapravo, sedam od deset najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji ostvarilo je dobitke u jučerašnjem danu.

Bitcoin i šire kripto tržište usko su korelirani s tradicionalnim tržištima ove godine. Ali u posljednjih mjesec dana ta je korelacija oslabila, iako neznatno.

Bez obzira na to odvaja li se bitcoin od dionica, vjerojatno će četvrtak biti nestabilan trgovinski dan, baš kao i svaki dosadašnji dan kada su objavljeni novi podaci o inflaciji.

25. travanj 2024 00:08