Kripto
StoryEditor

Pet najuzbudljivijih minuta za kripto u 2023. godini: Bitcoin skočio na 30 tisuća dolara

17. Listopad 2023.
Bitcoin ETF

U ponedjeljak je kripto medij Cointelegraph na Twitteru je objavio da je američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) konačno odobrila spot bitcoin ETF. Vijest je čak prenio Reuters, te je nakratko čak bila i na Bloomberg terminalu.

Međutim, vijest je od početka bila vrlo sumnjiva, jer navedeni medij nije naveo izvore. U komentarima su se odmah javili i cijenjeni Bloomberg ETF analitičari Eric Balchunas i James Seyffart, izražavajući skepsu prema valjanosti vijesti.

Cijena bitcoina reagirala je trenutnim porastom te je u samo pet minuta skočila na oko 30 tisuća dolara.

Iako je SEC odobrio nekoliko bitcoin ETF-ova temeljenih na ročnicama, nadzorno tijelo za vrijednosne papire već desetak godina odgađa i odbija svaki zahtjev za spot ETF.

Nade su podignute ranije ove godine nakon što je najveći svjetski upravitelj imovinom, BlackRock, podnio zahtjev za pokretanje takvog proizvoda. Ipak, SEC je odgodio donošenje konačne odluke o BlackRockovoj prijavi, kao i nekoliko drugih koji su brzo uslijedili.

Bitcoin je tako skočio na najvišu razinu u više od dva mjeseca od nešto manje od 30.000 dolara. Međutim, ubrzo se povukao za oko 1.500 dolara, jer su vijesti potvrđene kao lažne.

Ubrzo nakon što je vijest objavljena, nekoliko je medija iznijelo svoje mišljenje o tome, odbivši glasine. BlackRock je bio među prvima koji su to učinili, a glasnogovornici tvrtke čak su navodno rekli da se prijedlog iShares spot BTC ETF-a još uvijek razmatra.

Očekivano, cijena bitcoina dodatno je pala i spustila se na oko 28.000 dolara. Bilo je to sigurno pet najuzbudljivijih minuta za kripto u 2023. godini.

Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink nazvao rast bitcoina ‘letom prema kvaliteti‘

Larry Fink, izvršni direktor diva za upravljanje ulaganjima BlackRock vrijednog 10 bilijuna dolara jučer je izjavio da je kripto klasa imovine ‘let u sigurnost‘, usporediva sa zlatom i američkim obveznicama.

U intervjuu za Fox Business, Fink je odbacio ideju da je rast bitcoina u ponedjeljak bio samo zbog lažne glasine o tome da su regulatori odobrili spot ETF zahtjev njegovog fonda.

- Ovaj rast daleko je iznad glasina. Mislim da se rast temeljni na letu ka kvaliteti sa svim pitanjima oko izraelskog rata sada – kazao je.

Fink je dodao kako vjeruje da sve više ljudi ulaže u kvalitetnu imovinu općenito, uključujući obveznice, zlato ili kripto.

- Vjerujem da će kripto igrati takvu vrstu uloge kao let prema kvaliteti - rekao je.

Fink je u lipnju rekao da je bitcoin usporediv s ‘digitalnim zlatom‘, koje je poslužilo kao ‘alternativa‘ valutama svijeta koje kontrolira vlada.

Također je sugerirao da bi BlackRockov predložen bitcoin ETF potencijalno mogao ‘demokratizirati‘ kripto ulaganje čineći ga dostupnim svima.

Mnogi analitičari očekuju odobrenje ETF-a kako bi se otključao val kapitala koji mogu pristupiti bitcoinu, što bi pozitivno utjecalo na njegovu cijenu. Sama glasina o odobrenju fonda u ponedjeljak zamalo je vratila imovinu na 30.000 dolara.

Još 2017. godine Fink je bio daleko kritičniji prema bitcoinu, nazivajući ga indeksom globalnog pranja novca.

18. svibanj 2024 18:00