Kripto
StoryEditor

Bivši predsjednik CFTC-a: Stablecoini povezuju kripto sa stvarnim svijetom

26. Srpanj 2023.

Timothy Massad, bivši predsjednik Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC), smatra da bi američka vlada trebala prestati ignorirati stablecoine jer bi potencijalno mogli unaprijediti lokalni platni sustav.

Druge zemlje, poput Ujedinjenog Kraljevstva, već su poduzele korake za provedbu sveobuhvatnih propisa o takvim financijskim proizvodima.

SAD bi trebao promijeniti svoju strategiju

U nedavnom intervjuu za CNBC, Massad je istaknuo da američke vlasti čine pogrešku držeći stablecoine izvan svog regulatornog opsega umjesto da ih stave ispod radara.

Massad misli da bi ti monetarni proizvodi mogli donijeti vitalnu konkurenciju sve dok se vlada bavi rizicima koji okružuju njihovu uporabu. Bivši predsjednik CFTC-a otišao je korak dalje, opisujući stablecoine kao potencijalni most između kripto svijeta i stvarnog svijeta.

- Moja briga je da se ne bavimo rizicima. Mislim da naši regulatori često smatraju da je, pa, bolje samo ih pokušati držati izvan regulatornog perimetra, ali mislim da to zapravo ne funkcionira i mislim da bi, znate, konkurencija stablecoina mogla biti korisna, opet, ako se pozabavimo rizicima, a oni su značajni - rekao je.

Massad je također tvrdio da stablecoine treba tretirati kao mehanizam plaćanja, a ne kao ‘investicijsko sredstvo‘. On misli da bi mogli pružiti Americi određene pogodnosti, kao što je poboljšanje platne mreže.

- Većina nas razmišlja o platnom sustavu i kaže da se čini da je to u redu: imam kreditne kartice, imam mobilno bankarstvo, za što nam treba bilo što drugo? Istina je da je američki sustav sporiji i skuplji od onoga što su druge zemlje razvile diljem svijeta – rekao je.

Nakon toga, tvrdio je da bi vladini dužnosnici koji su protiv stablecoina prvo trebali potrošiti neko vrijeme kako bi razumjeli njihove slučajeve uporabe umjesto da ih omalovažavaju.

Ako SAD krene, ostali će slijediti

- Suosjećam s mnogim ljudima u vladi koji govore... Ovdje nismo uvjereni u slučaj upotrebe, zapravo ne vidimo koja je vrijednost u stvarnom svijetu. Ali, znate, ponekad je potrebno vrijeme da se to stvarno otkrije – dodao je.

Massad je također utvrdio kako će, ako američke vlasti uspostave propise o stablecoinima, ostatak svijeta najvjerojatnije slijediti taj primjer.

Važno je napomenuti da su različite regije najjačeg gospodarstva već uvele potencijalno zakonodavstvo usmjereno na te financijske proizvode. Primjerice, njujorški zastupnici predložili su u svibnju ove godine određene amandmane koji bi stanovnicima mogli omogućiti plaćanje jamčevina u stablecoinima umjesto u dolarima. Ipak, nisu naveli koja će imovina biti uključena u vjerojatni prijedlog.

Jerome Powell, predsjednik Federalnih rezervi, nedavno je tvrdio da su stablecoini ‘oblik novca‘ nad kojim bi središnja banka trebala imati određenu nadležnost.

30. travanj 2024 23:09