Kripto
StoryEditor

Broj bitcoin novčanika premašio 48 milijuna

08. Rujan 2023.
Cold crypto walletfoto Shutterstock

Na dan 30. kolovoza bitcoin je postigao još jedan značajan podvig. Naime, broj adresa bitcoin novčanika je porastao na više od 48 milijuna što je još jedan rekord i nova prekretnica za najpopularniju kriptovalutu. 

Bitcoin je postigao još jednu prekretnicu na svom stjenovitom putu prema globalnom mainstream usvajanju kao sredstvo decentraliziranog peer-to-peer plaćanja i digitalne trgovine vrijednosti. 

Podaci s blockchain analitičke platforme IntoTheBlock pokazuju da su ukupne adrese koje posjeduju bitcoin dosegle 48 milijuna 30. kolovoza 2023. Ovo povijesno postignuće naglašava sve veće usvajanje i rašireno zanimanje za bitcoin kao decentralizirane digitalne imovine.

Općenito, porast adresa novčanika odražava rastuću korisničku bazu unutar bitcoin blockchaina. Korisnici su stvorili 5,61 milijun novih bitcoin adresa u 2023. godini.

Usporedno, samo 3,62 milijuna bitcoin adresa stvoreno je 2022. godine. S još 4 preostala mjeseca u godini bitcoin je već premašio prošlogodišnju stopu akvizicije korisnika za 55 posto.

Sve veći broj bitcoin novčanika usklađen je sa širim trendom rastuće popularnosti bitcoina i prihvaćanja kriptovaluta kao alternativne klase imovine i medija razmjene.

Bitcoin ekosustav postigao je mnoge značajne pobjede 2023. godine. Posebno se u posljednjih nekoliko mjeseci ističe zamah mnogih zahtjeva za spot bitcoin ETF, koji je privukao pozornost tradicionalnog financijskog svijeta.

Sve veća prisutnost institucionalnih ulagača potiče uključenost i zanimanje sve većeg broja malih ulagača, što potvrđuje stvaranje novih adresa.

Štoviše, ova kretanja naglašavaju otpornost bitcoina kao imovine i kao blockchaina, napredujući unatoč volatilnosti tržišta i regulatornom nadzoru.

26. travanj 2024 21:47