Kripto
StoryEditor

Chainlink uvodi stakeanje

17. Kolovoz 2022.

Chainlink je decentralizirana mreža čvorova (nodes) koja pruža podatke i informacije iz off-chain izvora do blockchain pametnih ugovora putem oraclea.

Kada pametni ugovor treba dohvatiti vanjske podatke, poput cijene bitcoina u dolarima, može ga zatražiti od chainlinkove oracle mreže. Kada ugovor podnese zahtjev, oracle daje odgovore, a zatim chainlink aggregation contract uzima sve podatke i usklađuje ih za točan rezultat. Oracle sustavi su zatim nagrađeni link tokenima za svoj trud. Iako je chainlink najpoznatiji po pružanju oracle usluga decentraliziranim financijskim protokolima koji se oslanjaju na feedove cijena izvan lanca, također pruža brza, točna off-chain izvješća o podacima za sve, od SWIFT platnog sustava do AccuWeathera.

Trenutno chainlink oracle sustave pokreću i vode samo profesionalni timovi operatora čvorova, infrastrukturni inženjeri ili tvrtke koje grade infrastrukturu isključivo za chainlink smiju pružati sažetke sadržaja podataka i zarađivati link. Iako svatko može početi pokretati čvor, samo oni koji prođu postupak odobrenja chainlinka imaju zadatak pružiti podatke. Nakon toga, chainlink nije decentraliziran kao blockchaini poput ethereuma gdje svatko s 32 ethera može pokrenuti puni čvor i pomoći u potvrđivanju transakcija. Međutim, vrijedi napomenuti da su chainlinkovi čvorovi distribuirani u podatkovnim centrima širom svijeta, čineći mrežu otpornijom od ostalih centraliziranijih oracle sustava

Pouzdanim povezivanjem podataka iz različitih off-chain izvora s pametnim ugovorima na lancu, chainlink je postao neprocjenjiv komad blockchain infrastrukture. Prema podacima Defi Llame, chainlink oracle mreža osigurava oko 15 milijardi dolara vrijednosti u svim protokolima koji koriste njegove podatake. U svibnju 2022. suosnivač i izvršni direktor chainlinka Sergey Nazarov procijenio je da chainlink ima najmanje 60 posto tržišnog udjela u blockchain sektoru kao što su DeFi i gaming.

Unatoč svojoj poziciji vodeće decentralizirane oracle mreže, chainlink se suočio s kritikama zbog sigurnosti feedova cijena svog oraclea. Prema trenutnom postavljanju mreže, ne postoji novčani poticaj koji bi spriječio operatore čvorova da se dogovaraju kako bi unijeli netočne odgovore u blockchain aplikacije koje koriste chainlinkove cjenovne informacije.

U konačnici, točnost chainlinkovih feedova cijena počiva u rukama njegovih pouzdanih oraclea. Mreža se može napasti ako su ti subjekti 'bombardirani' s značajnim brojem lažnih cijena iz drugih čvorova, ili ako su podmićeni ili nepošteni na druge načine. Eric Wall iz Arcane Assetsa jedan je od vokalnih kritičara chainlinka i ranije je tvrdio da njegova sigurnost nije 'kripto ekonomski sigurna' kako navode njegovi programeri i umjesto toga oslanja se na pouzdani sustav.

Iako chainlink nikada nije napadnut, njegovo oslanjanje na povjerenje i ograničen broj čvorova može biti zabrinjavajuće za velike dionike, poput onih koji osiguravaju milijarde dolara zaključanih u DeFi protokolima. Možda je samo pitanje vremena kada će poticaj za napad na chainlinkovu oracle mrežu postati prevelik i zlonamjerni akteri ozbiljno pokušati kompromitirati njegove podatke kako bi profitirali od kaosa koji je uslijedio.

Link staking

Kako bi ojačali  sigurnost chainlinkove oracle mreže, programeri planiraju implementirati staking sustav sličan onima koji se nalaze u proof-of-stake blockchainima. Nakon implementacije čvorovi će morati zaključati link tokene kao kolateral, koji se mogu oporezivati ili smanjiti ako čvor pogrešno prijavi podatke. Link tokeni uzeti od nepoštenih validatora tada će se preraspodijeliti poštenim validatorima.

Kripto ekonomska sigurnost mreže trebala bi se poboljšati nakon što staking sustav uvede kaznu za nepoštene čvorove. Programeri se nadaju da će troškovi napada na chainlinkov oracle biti veći od potencijalne dobiti koju bi napad mogao generirati. Na taj bi način oracle mreža imala koristi od istih načela teorije igara koja destimuliraju zlonamjerne aktere od pokušaja napada na blockchaine poput bitcoina i ethereuma.

Osim toga, stakingom će se promicati i sudjelovanje zajednice u chainlink mreži izvan onih koji su sposobni ili kvalificirani za pokretanje vlastitih čvorova. Model će omogućiti svima koji drže link tokene da delegiraju svoje tokene pouzdanom operatoru čvora. U postu na blogu u lipnju koji pokriva tu temu, programeri chainlinka procijenili su da će stakeanje link tokena proizvesti godišnji povrat od 5 posto od kombinacije emisija iz riznice i plaćenih naknada od strane onih koji koriste chainlinkove sažetke podataka. Krajnji cilj je da emisije riznice prestanu nakon što chainlinkova upotreba poraste, ostavljajući sve nagrade da dolaze od naknada koje plaćaju korisnici oraclea. 

Staking sustav također će povećati mrežnu sigurnost kroz novi okvir reputacije. Ovdje će čvorovi koji dosljedno pružaju brze i točne odgovore na zahtjeve za podacima imati prioritet svojih feedova u odnosu na manje pouzdane. Kada postoji višak brzih i pouzdanih čvorova za određeni zahtjev, mreža će morati pogledati druge mjerne podatke kako bi odlučila koji će se čvorovi koristiti za generiranje oracle podataka. U tom slučaju, količina stakeanog linka koju svaki čvor ima u pozadini svojih oracle usluga također će odrediti jesu li i koliko često odabrani za pružanje sažetaka sadržaja podataka. To pomaže poboljšati sigurnost usklađivanjem poticaja operatora čvorova s mrežom. Čvorovi će morati imati veliku količinu linka kako bi ih se odabralo za pružanje sažetaka sadržaja podataka, što bi ih trebalo destimulirati od napada na mrežu.

Kombiniranje tih dvaju načela također bi trebalo pomoći u stvaranju pouzdanijih i sigurnijih operatora čvorova. Budući da će vlasnici linka koji žele delegirati svoje tokene čvoru htjeti izbjeći rezanje dijela svoje delegacije, najbolji i najiskreniji validatori će vjerojatno privući najviše tokena. Time bi se trebala stvoriti petlja povratnih informacija u kojoj se dosljedno odabiru brzi i točni validatori, čime bi se povećala ukupna pouzdanost i sigurnost mreže.

Chainlink ima za cilj objaviti 0.1 verziju svog staking sustava kasnije ove godine. U početku će čvorovi pružiti feed cijena samo za par ETH/USD i lansirati se s ograničenom funkcionalnošću. Međutim, ako se verzija 0.1 pokrene bez ikakvih problema, programeri će izdati verziju 1.0, dodajući dodatne funkcionalnosti kao što je smanjenje uloga i uključivanje korisničkih naknada u nagrade. Nadalje u budućnosti, puna verzija 2.0 proširit će chainlink stakeanje u druge usluge osim pružanja feedova cijena i uvesti zaštitu od gubitaka. Ova usluga omogućuje sponzorima oracle usluga da kupe osiguranje od gubitaka od oracle mreža koje pružaju netočne podatke. 

Budućnost chainlinka

Pokretanje delegiranja i stakeanja označit će početak novog poglavlja u ekonomiji link tokena. Po prvi put, link će dobiti dodatnu korisnost osim olakšavanja plaćanja za oracle usluge. Operatori čvorova bit će potaknuti da zaključaju svoje link tokene kako bi mogli zaraditi veći dio emisije riznice i korisničkih naknada. Osim toga, mnogi vlasnici linka vjerojatno će odlučiti delegirati svoje tokene čvorovima kako bi dobili nagrade za stakeanje.

U duljoj vremenskoj skali, stakeanje bi moglo djelovati kao oblik prihoda za vlasnike. Nakon što riznica chainlinka distribuira sve svoje rezervne tokene, cirkulirajuća ponuda prestat će rasti. U tom trenutku, staking nagrade ovisit će isključivo o naknadama od protokola koji koriste oracle mrežu. Slično kao što će držanje i stakeanje ethereuma nakon nadolazećeg Mergea proizvesti novčani tok temeljen na korištenju mreže, stakeanje linka također će biti nagrađeno na temelju potražnje za chainlinkovim oracle uslugama.

Međutim, koliko će trebati chainlinku da dođe do ove točke u svom planu, ostaje nejasno. Unatoč tome što je prethodno nagoviješten do kraja 2022., precizne pojedinosti o provedbi sustava, vremenskom okviru emisije tokena i uvođenje punog 2.0 staking sustava ostaje nepoznat. Ipak, ako chainlink može implementirati stakeanje i napredovati prema svom 2.0 planu, trebao bi imati koristi od vala obnovljenog interesa u cijelom kripto prostoru nadolazećih mjeseci.

27. travanj 2024 07:33