Kripto
StoryEditor

Coinbase: FTX-ova masovna likvidacija tokena vjerojatno neće izazvati tržišne šokove

19. Rujan 2023.

Tjedno tržišno izvješće najveće američke kripto mjenjačnice, Coinbase, navelo je nekoliko razloga zašto predstojeća masovna likvidacija tokena od strane svog bankrotiranog rivala FTX-a vjerojatno neće uzrokovati tržišne šokove u ekosustavu.

Izvješće o istraživanju, koje je napisao voditelj institucionalnog istraživanja Coinbasea David Duong, otkrilo je da su analitičari pronašli neke čimbenike koji bi trebali ublažiti rizike tržišnih šokova kada se imovina na kraju proda.

FTX-ova predstojeća kripto likvidacija

13. rujna sudac John Dorsey s Američkog stečajnog suda za okrug Delaware odobrio je zahtjev FTX-a za prodaju svoje kripto imovine vrijedne 3,4 milijarde dolara, što je uključivalo solanu, bitcoin, ether, aptos i druge tokene.

Najveći udjeli FTX-a su 1,16 milijardi dolara u solani, 560 milijuna dolara u bitcoinu, 192 milijuna dolara u etheru i 137 milijuna dolara u aptosu. Posrnula tvrtka također je dobila odobrenje za likvidaciju 1,3 milijarde dolara brokerske i državne imovine i 2,6 milijardi dolara u gotovini dužnika i nedužnika. Sve u svemu, imovina koja će biti likvidirana iznosi do 7,3 milijarde dolara.

Zahtjev mjenjačnice dobio je potporu službenog odbora vjerovnika i ad hoc odbora korisnika koji nisu iz SAD-a jer su vidjeli važnost smanjenja rizika portfelja tokena tvrtke i likvidacije njezinih udjela kako bi se povećala vrijednost za korisnike.

Duong je napomenuo da su tržišni igrači reagirali na vijest o planovima FTX-a jer je volumen kripto trgovanja porastao u posljednjih tjedan dana, a dnevna promptna aktivnost bitcoina i ethera porasla je za 37 posto. Kripto tržište kasnije se oporavilo nakon određenog prodajnog pritiska, potvrđujući uvjerenje analitičara da postoje čimbenici koji bi smanjili rizik od tržišnih šokova.

Ublažavanje tržišnih šokova

Objašnjavajući zašto FTX-ovi planovi vjerojatno neće uzrokovati tržišne šokove, Duong je otkrio da su likvidacije vezane tjednim ograničenjima prodaje od 50 milijuna dolara kroz kripto imovinu u početnoj fazi. S vremenom bi odbori koji predstavljaju dužnike FTX-a povećali vrijednost na 100 milijuna dolara, a zatim maksimalno ograničenje od 200 milijuna dolara.

Nadalje, odbori su uveli stroge kontrole prodaje nekih tokena povezanih s povlaštenim informacijama i zahtijevali bi obavijest od deset dana unaprijed prije nego što se likvidiraju. FTX će također moći zaštititi svoju prodaju imovine identificirane od strane dužnika putem investicijskog savjetnika.

Osim toga, velik dio udjela FTX-a u solani ostat će zaključan do 2025. zbog rasporeda prodaje imovine. To vrijedi i za neke druge tokene koji su na prodaju.

18. svibanj 2024 13:10