Kripto
StoryEditor

Coinbase planira osporiti SEC-ovo odbijanje peticije za jasnije kripto propise u SAD-u

18. Prosinac 2023.
Kripto-mjenjačnica Coinbasefoto Shutterstock

Glavni pravnik Coinbasea Paul Grewal rekao je da kripto tvrtka planira ponovno tužiti SEC, ovaj put kako bi osporila Komisijino odbijanje peticije tvrtke za donošenje jasnijih pravila u kripto industriji.

Komisija za vrijednosne papire i burze u petak je odbila peticiju Coinbasea za pojašnjenje novih pravila za industriju digitalne imovine. Najveća američka kripto mjenjačnica prošle je godine podnijela peticiju tražeći od SEC-a da predloži i usvoji nova pravila o tome kako najbolje regulirati digitalno izvorne vrijednosne papire.

SEC je odugovlačio s davanjem odgovora, što je navelo Coinbase u travnju da zatraži od suda da pritisne regulatora u davanju odgovora. To su konačno demantirali iz SEC-a. 

- Postojeći režim vrijednosnih papira na odgovarajući način upravlja vrijednosnim papirima kripto imovine - rekao je predsjednik SEC-a Gary Gensler u nedavnoj izjavi. 

Grewal je zatim odgovorio u objavi na X-u, objašnjavajući da tvrtka planira osporiti odbijanje peticije.

- Nakon 18 mjeseci šutnje, otišli smo na sud kako bismo dobili odgovor koji zakon zahtijeva. Uz poštovanje suda, kasnije danas ponovno ćemo zatražiti pomoć osporivši SEC-ovo odricanje od svoje dužnosti - napisao je.

SEC i Coinbase neprestano se sukobljavaju oko kripto regulacije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Coinbase sa sjedištem u San Franciscu, koji omogućuje kupnju i prodaju bitcoina, ethereuma i mnogih drugih kriptovaluta, kaže da SEC nije dovoljno jasan sa svojim pravilima. SEC je naveo da je kripto platforma prodavala neregistrirane vrijednosne papire i u lipnju je podigla golemu tužbom protiv Coinbasea.

Svađe se uglavnom vode oko jedne vruće teme, jesu li određene kriptovalute vrijednosni papiri ili ne. SEC-ova tužba protiv Coinbasea navodi nekoliko velikih kriptovaluta kao neregistrirane vrijednosne papire, uključujući cardano, polygon i solanu.

Gensler je opetovano rekao da većina kriptovaluta, osim bitcoina, vjerojatno spada u kategoriju neregistriranih vrijednosnih papira, što znači da bi se mjenjačnice koje dopuštaju njihovo trgovanje mogle suočiti s pravnim postupkom regulatora. Samo prošlog mjeseca, SEC je podnio tužbu protiv druge kripto mjenjačnice sa sjedištem u San Franciscu, Kraken, koja u biti odražava tužbu protiv Coinbasea.

No, nisu svi članovi SEC-a zadovoljni odlukom. Povjerenici Hester Peirce i Mark T. Uyeda izjavili su da su razočarani što SEC nije domaćin ovih važnih razgovora o tome što čine vrijednosni papiri.

Povjerenica Peirce prethodno je kritizirala SEC da je ‘dvosmislen’ i nezainteresiran za olakšavanje inovacija i konkurencije na financijskim tržištima.

- Zahvalni smo što se dva povjerenika nisu složila s odbijanjem i pozvala na pravi dijalog. Trebali bismo raditi zajedno na stvaranju zakona i pravila koji će koristiti potrošačima i američkim inovacijama, a ne braniti tužbe temeljene na pravnim stavovima koji se mijenjaju iz mjeseca u mjesec - nadodao je Grewal.

28. travanj 2024 07:54