Kripto
StoryEditor

Coinbase pokrenuo base, vlastiti layer 2 blockchain

10. Kolovoz 2023.
Coinbase kriptofoto Shutterstock

Coinbaseov layer 2 blockchain službeno je pokrenut nakon što je nekoliko tjedana proveo u fazi ‘samo za developere‘. Mreža je sada spremna za uključivanje korisnika, prema najavi tima od 9. kolovoza.

Nekoliko razvojnih timova Web3 istovremeno je objavilo da objavljuju aplikacije na base blockchainu, a projektni tim objavio je raspored nadolazećih događaja kako bi proslavili njegovo pokretanje.

Base je u početku pokrenut u beta verziji 23. veljače. Čim je objavljen, mnogi u kripto zajednici nagađali su da bi to moglo pomoći u uključivanju više korisnika u Web3 protokole, zahvaljujući velikoj korisničkoj bazi Coinbasea. Mreža je lansirala svoju glavnu verziju 13. srpnja, ali tim je upozorio da još nije spreman za korisnike. 9. kolovoza mreža je postala dostupna svim korisnicima.

Evo nekoliko stvari koje korisnici trenutno mogu učiniti na baseu.

Bridge za tokene

Korisnici mogu prenijeti ether s ethereum mainneta na base pomoću službenog mosta. Korisničko sučelje pokrenuto je 3. kolovoza, a 9. kolovoza, protokol Wormehole objavio je da je dostupan na baseu.

Zamjena tokena i osiguravanje likvidnosti

Najmanje dvije decentralizirane kripto mjenjačnice (DEX) objavile su dostupnost na baseu, a treća bi se uskoro mogla ponovno pokrenuti. Uniswap, jedna od prvih decentraliziranih mjenjačnica na ethereumu, objavila je da je njihova osnovna verzija pokrenuta 7. kolovoza.

Maverick Protocol također je najavio svoju osnovnu verziju 8. kolovoza. Maverick tvrdi da pruža veću kapitalnu učinkovitost i omogućuje veću prilagodbu od svojih konkurenata.

Treći DEX na baseu, LeetSwap, prethodno je radio tijekom prve faze, ali je trenutno isključen zbog eksploatacije 1. kolovoza. Tim namjerava ponovno pokrenuti projekt u nekom trenutku u budućnosti. LeetSwap tvrdi da je DEX za ‘degene‘.

Ove tri aplikacije pružaju opcije korisnicima koji žele zamijeniti tokene ili postati pružatelji likvidnosti.

Plaćanja

Dostupna je barem jedna aplikacija za plaćanje na baseu.

Beam je web aplikacija koja korisnicima omogućuje plaćanje pomoću USDC-a ili izvornog tokena aplikacije, eco. Prema programerima aplikacije, korisnici nisu dužni pohraniti seed phrase ili posjedovati ether kako bi platili naknade za transakcije. Mogu se prijaviti sa svojim Twitter računima i platiti naknadu pomoću USDC-a ili eco-a. Aplikacija također ima ugrađeni fiat-to-crypto i crypto-to-fiat pristupnik.

Base je najavio lansiranje Beama 27. srpnja.

Registracija korisničkog imena

Masa Finance je objavila svoj soulbound token protokol 8. kolovoza. Protokol je objavio da korisnici sada mogu registrirati svoja.masa korisnička imena na baseu. Ta se korisnička imena kasnije mogu koristiti za ugovaranje kredita i druge usluge.

Masa je u svojoj objavi tvrdila da je mintala preko 280.000 korisničkih imena na baseu od početka prve faze.

Pokretanje decentralizirane autonomne organizacije (DAO)

Decentralizirani protokol za stvaranje autonomne organizacije Aragon pokrenuo je svoju no-code aragon aplikaciju i modularni aragon OSx na baseu kako bi omogućio jednostavno stvaranje DAO-a na novoj mreži. Iako će uglavnom programeri koristiti ovu funkciju, krajnji korisnici također mogu uspostaviti DAO-ove na bazi putem Aragona.

Kreiranje i sakupljanje NFT-ova

Više robnih marki i projekata omogućit će korisnicima da kreiraju NFT-ove isključivo na baseu tijekom kolovoza i početka rujna. To uključuje Coca-Colu, Coinbase‘s Stand With Crypto kampanju, Showtime, Atari, Optimism, OpenSea i druge. Svaki NFT pokreće se na različiti dan Onchain Summer festivala. Na primjer, Showtime NFT postaje dostupan 18. kolovoza, dok se Atari pokreće 25. kolovoza.

Neki ulagači izgubili su tijekom faznog lansiranja basea

Unatoč početnom uspjehu basea u privlačenju programera aplikacija, njegovo pokretanje nije prošlo bez problema. Mreža je radila između 13. srpnja i 2. kolovoza, ali nije imala korisničko bridge sučelje. Kao rezultat toga, neki su korisnici pokušali dobiti rano vodstvo pomoću razvojnih alata za prijenos ethera na mrežu, koji su zatim korišteni za ulaganje u meme tokene za koje se očekivalo da će porasti u vrijednosti nakon službenog pokretanja mreže. Međutim, mnogi investitori izgubili su novac u tim projektima zbog različitih problema s lansiranjem.

Procjenjuje se da su investitori izgubili 2,2 milijuna dolara u lansiranju meme tokena Pond0x 28. srpnja zbog zabune oko načina distribucije tokena. Još 1,9 milijuna dolara izgubljeno je tijekom lansiranja BALD tokena 31. srpnja na baseu kada je programer povukao dio svoje likvidnosti.

01. svibanj 2024 13:20