Kripto
StoryEditor

Cristiano Ronaldo suočava se s tužbom vrijednom milijardu dolara zbog promoviranja Binancea

30. Studeni 2023.

Nogometaš Cristiano Ronaldo optužen je u iznosu od milijardu dolara zbog promocije najveće svjetske kripto mjenjačnice, Binance.

Prema dokumentu podnesenom Okružnom sudu SAD-a za južni okrug Floride, tužitelji optužuju Ronalda za promicanje, pomaganje i sudjelovanje u ponudi i prodaji neregistriranih vrijednosnih papira u suradnji s Binanceom.

Ronaldo optužen zbog promicanja Binancea

Ronaldo je ušao u višegodišnje partnerstvo s Binanceom u lipnju 2022. kako bi predstavio Web3 i nezamjenjive tokene (NFT) svojoj višemilijunskoj bazi obožavatelja. Od tada je dvojac lansirao tri NFT kolekcije, predstavivši najnoviju, CR7 ForeverZone, u listopadu.

Tužitelji, Michael Sizemore, Mikey Vongdara i Gordon Lewis, tvrdili su da su korisnici koji su namamljeni u Binance s Ronaldovim NFT-ovima vjerojatno koristili kripto platformu za druge aktivnosti poput ulaganja u neregistrirane vrijednosne papire, uključujući binance coin i programe prinosa koji se nude na platformi.

Prema tužiteljima, influenceri poput Ronalda odigrali su veliku ulogu u promicanju vrijednosnih papira u zamjenu za višemilijunske isplate. Njegovim poticanjem ulaganja u ime Binancea, mjenjačnica je zabilježila porast utjecaja. Tvrdili su da je prodaja NFT-ova nogometne zvijezde bila uspješna i nakon toga rezultirala porastom pretraživanja Binancea za 500 posto.

- Dokazi sada otkrivaju da je Binanceova prijevara uspjela doseći takve visine samom ponudom i prodajom neregistriranih vrijednosnih papira, uz voljnu pomoć nekih od najbogatijih, najmoćnijih i priznatih organizacija i slavnih osoba širom svijeta, baš poput optuženika Ronalda - izjavili su tužitelji.

Binanceovi pravni problemi

Nadalje, Sizemore i njegovi suoptuženici naveli su nedavne pravne slučajeve koje su regulatori pokrenuli protiv Binancea kako bi potkrijepili svoje tvrdnje da je kripto mjenjačnica prekršila američke zakone o trgovanju nudeći neregistrirane vrijednosne papire. Spomenuli su tužbu koju je podnijela Komisija za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) u ožujku i lipanjski slučaj koji je podnijela Komisija za vrijednosne papire (SEC).

U pritužbi se spominje i upozorenje SEC-a poznatim osobama o obvezi objavljivanja koliko su plaćeni za promicanje ulaganja u vrijednosne papire, tvrdeći da Ronaldo nije poslušao smjernice.

Tužitelji traže naknadu štete, povrat i rasterećenje prihoda, pravnih troškova i zakonske štete.

Tužba dolazi ubrzo nakon što su Binance i njegov osnivač Changpeng Zhao priznali krivnju po optužbama za kršenje zakona protiv pranja novca koje je pokrenulo američko Ministarstvo pravosuđa nagodbom vrijednom 4,3 milijarde dolara.

29. travanj 2024 20:46