Kripto
StoryEditor

Donald Trump obećao da nikada neće dopustiti stvaranje CBDC-a u SAD-u

19. Siječanj 2024.
Donald Trump

Kandidat za predsjednika SAD-a i bivši predsjednik Donald Trump obećao je da nikada neće dopustiti Federalnim rezervama da stvore digitalnu valutu središnje banke (CBDC). Obećanje je izrekao tijekom predizbornog govora u Portsmouthu, državi New Hampshire, 17. siječnja, gdje je bivši predsjednik rekao da će Amerikance zaštiti od ‘vladine tiranije’.

- Nikad neću dopustiti stvaranje digitalne valute središnje banke. Takva bi valuta saveznoj vladi, našoj saveznoj vladi, dala apsolutnu kontrolu nad vašim novcem. Mogli bi vam uzeti novac, a vi ne biste ni znali da ga nema. Ovo bi bila opasna prijetnja slobodi i ja ću je spriječiti da dođe u Ameriku - rekao je Trump.

Trump, koji je kontroverzno osporio rezultate predsjedničkih izbora 2020., najavio je pokretanje svoje predsjedničke kandidature 2024. u studenom 2022. 64. predsjednički izbori u SAD-u održat će se 5. studenog 2024.

Podsjećamo da je 2023. predsjednički kandidat i guverner Floride Ron DeSantis dao slično obećanje, rekavši da će ‘odbaciti’ digitalne valute središnje banke prvog dana na mjestu predsjednika.

Desantis je izgubio od Trumpa na predizborima Republikanske stranke u državi Iowi, ključnoj bojišnici, 15. siječnja. Guverner Floride konzistentno je iza Trumpa za više od deset bodova od pokretanja svoje kampanje.

Vivek Ramaswamy, još jedan kandidat za nominaciju Republikanske stranke koji je predložio politički okvir usmjeren na kripto, odustao je od utrke 15. siječnja nakon rezultata u Iowi, gdje je završio s otprilike osam posto glasova. Ramaswamy je službeno podržao Trumpa.

Bivši službenik SEC-a John Reed Stark rekao je 17. siječnja da bi kripto mogao biti ključna tema predsjedničkih izbora 2024. godine.

- Svaki predsjednički kandidat trebao bi odmah imenovati internog kripto zagovornika koji će služiti kao kripto-fokalna točka i kripto-glasnogovornik za tog kandidata - izjavio je Stark.

26. travanj 2024 18:08