Kripto
StoryEditor

Ferrari će u SAD-u prihvaćati plaćanja kriptovalutama, u Hrvatskoj to već omogućuje nekoliko autokuća

16. Listopad 2023.

Zbog potražnje kupaca, Ferrari će uvesti plaćanje kriptovalutama za svoje luksuzne sportske automobile u SAD-u, a također planira prihvatiti kripto plaćanja i u Europi.

Prema izvješću Reutersa od 14. listopada, Ferrarijev glavni direktor marketinga i komercijale Enrico Galliera potvrdio je namjere marke luksuznih automobila. Ferrarijev izbor prihvaćanja plaćanja kriptovalutama bio je potaknut potražnjom na tržištu i zahtjevima trgovaca.

Iako Galliera nije precizirao broj automobila koje Ferrari očekuje prodati putem kripto plaćanja, navodno je izjavio da je snažan portfelj narudžbi proizvođača automobila u potpunosti rezerviran do 2025. godine. Ferrari ima za cilj testirati ovo rastuće tržište kako bi se povezao s potencijalnim kupcima izvan svoje uobičajene klijentele. Proizvođač luksuznih automobila planira uvesti plaćanje kriptovalutama u Europi do prvog tromjesečja 2024. i proširiti se na druge kripto-prijateljske regije nakon toga.

Za svoju početnu fazu u SAD-u, Ferrari se navodno udružio s glavnim procesorom plaćanja kriptovalutama, BitPayom. Ova suradnja omogućuje transakcije u bitcoinu, etheru i USDC-u.

Galliera je potvrdio da neće biti dodatnih naknada pri korištenju kriptovaluta, jer će BitPay odmah pretvoriti plaćanja kriptovalutama u konvencionalnu fiat valutu za Ferrarijeve trgovce, osiguravajući da su zaštićeni od fluktuacija cijena kriptovaluta. BitPay će također provjeriti legitimnost kriptovalute, osiguravajući da ne potječe od nezakonitih aktivnosti, pranja novca ili utaje poreza.

Kupnja kriptovalutama i u Hrvatskoj

Mnoge velike korporacije oklijevale su usvojiti kriptovalute zbog nestabilnosti cijena i povezane nepraktičnosti transakcija. Među tim tvrtkama je Tesla, proizvođač električnih vozila, koji je u početku počeo prihvaćati plaćanja u bitcoinu 2021. godine. Međutim, izvršni direktor Elon Musk obustavio je ovaj način plaćanja zbog zabrinutosti za okoliš.

Što se tiče plaćanja kriptovalutama u Hrvatskoj, kupci već sada mogu kupiti bilo koji automobil i platiti ga kriptovalutama koristeći platformu PayCek koju je razvila hrvatska tvrtka Electrocoin.

– Naši partneri, kao što su Gašparić Grupa, Auto Benussi, Autoto, BMW Vuko, Roca i drugi, učinili su sve svoje proizvode i usluge dostupnima za kupnju uz kripto. Mercedes, RangeRover, BMW, Jaguar ili čak Lamborghini, svi su dostupni za kupnju uz čak 18 različitih kriptovaluta – objavili su danas u Electrocoinu.

03. svibanj 2024 01:15