Kripto
StoryEditor

FTX bi mogao kupiti BlockFi za samo 25 milijuna dolara

02. Srpanj 2022.

Zac Prince kaže da se BlockFi ne prodaje za 25 milijuna dolara.

Izvršni direktor BlockFi-a jučer je na Twitteru '100 posto potvrdio' da se, suprotno nedavnom izvješću The Blocka, tvrtka za kripto kreditiranje ne prodaje za 25 milijuna dolara. Prince je vijest pripisao glasinama i potaknuo sve da vjeruju samo detaljima koji dolaze izravno od BlockFi-a. Nije poricao da se tvrtka prodaje, niti je spomenuo FTX.

Prema The Blocku, očekuje se da će vodeća kripto mjenjačnica FTX kupiti BlockFi za otprilike 25 milijuna dolara, što je popust za 99,5 posto u odnosu na prethodnu procjenu. Uvjeti su navodno još uvijek podložni promjenama, iako se očekuje kako će sporazum biti potpisan do kraja tjedna.

Cijena bi bila značajna s obzirom na to da je BlockFi u srpnju 2021. procijenjen na 4,8 milijardi dolara i očekivalo se da će na kraju izaći u javnost. Čak i nakon pada kripto tržišta na čelu s terrom, BlockFi je i  dalje procijenjen početkom lipnja 2022. na otprilike milijardu dolara.

FTX  je već odobrio zajam od 250 milijuna dolara BlockFi-u kako bi osigurao da korisnici BlockFi-a neće patiti od izloženosti tvrtke Three Arrows Capitalu. Three Arrows Capital bio je istaknuti kripto hedge fond koji je postao zloglasan u kripto prostoru jer su njihovi osnivači tvrdili da bitcoin više nikada neće doživjeti padove od 80 posto. Fond vrijedan više milijardi dolara doživio je totalni kolaps tijekom nedavnog kraha tržišta.

Glasine o kupnji mogu ukazivati na to da se, unatoč osiguranju kredita FTX-a i nedavnom povećanju kamatnih stopa na svoje proizvode za kripto kreditiranje, tvrtka i dalje suočava s velikim problemima. The Block tvrdi da su njegovi ulagači u vlasnički kapital 'izbrisani' i da otpisuju vrijednost svojih  gubitaka.  

Prema izvješću, tvrtka je razmotrila više ponuda.

Akvizicija bi dodatno učvrstila poziciju izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda kao vodećeg kripto zajmodavca u krajnjoj nuždi. Njegov drugi pothvat, trgovačka tvrtka Alameda Research, nedavno je odobrila zajam od 600 milijuna dolara kripto mjenjačnici Voyager, na što je utjecala i likvidacija Three Arrows Capitala. Alameda već posjeduje oko 11,56 posto tvrtke.

FTX je također započeo razgovore s Celsiusom o pružanju financijske potpore ili akviziciji, ali je odustao nakon pregleda Celsiusovih financija. Celsius je imao rupu od 2 milijarde dolara u svojoj bilanci i FTX-u bi bilo teško nositi se dugom takvih razmjera, prema anonimnim izvorima.

27. travanj 2024 22:49