Kripto
StoryEditor

Globalna utrka za CBDC - 130 zemalja već istražuje digitalne valute središnjih banaka

03. Srpanj 2023.
foto Shutterstock

Analiza koju je proveo Atlantic Council otkrila je da 130 zemalja koje čine 98 posto svjetskog BDP-a, istražuje digitalnu valutu središnje banke (CBDC).

11 zemalja djelomično je pokrenulo CBDC, a ogledni primjer je Kina.

CDBC trendovi

Istraživanje je procijenilo da se 95 zemalja pridružilo CBDC utrci u posljednje tri godine. Trenutno je 130 zemalja uvelo neke programe, a mnoga su razvijena gospodarstva, poput Japana, Južne Koreje, Australije, Velike Britanije i drugih. Većina zemalja (46) trenutačno je u fazi ‘istraživanja‘, dok je 21 zemlja pokrenulo pilot-testove.

- Gotovo svaka zemlja skupine G20 ‘ostvarila je značajan napredak i uložila nova sredstva u te projekte u posljednjih šest mjeseci - naveo je Atlantic Council.

Nacije za koje se čini da su najodlučnije izdati digitalnu verziju svojih službenih valuta uključuju Kinu, Nigeriju, Bahame, Jamajku i druge karipske otoke.

Kineske vlasti uvele su nekoliko inicijativa za popularizaciju digitalnog juana. Veliki lokalni gradovi poput Shenzhena, Jinana i Lianyungana ponudili su brojne aktivnosti za ovogodišnji Proljetni festival kako bi potaknuli korištenje CBDC-a. Prije toga, dužnosnici su dopustili digitalna plaćanja juana tijekom Zimskih olimpijskih igara 2022. održanih u Pekingu.

Prema analizi, napredak maloprodajnog (za stanovništvo) CBDC-a u SAD-u je ‘zastao‘. S druge strane, najveće svjetsko gospodarstvo napredovalo je na veleprodajnom (za banke) CBDC-u.

- Od ruske invazije na Ukrajinu i odgovora na sankcije G7, razvoj veleprodajnog CBDC-a se udvostručio – tvrdi tvrtka koja stoji iza studije.

Druga vodeća gospodarstva poput Japana i Ujedinjenog Kraljevstva razvijaju prototipove i razmatraju savjetovanje s javnošću o konačnom objavljivanju CBDC-a.

Europska središnja banka također je pokazala namjeru uvođenja digitalnog eura. Europska komisija nedavno je rasvijetlila projekt, opisujući ga kao alternativno rješenje za plaćanja koje se koristi u internetskom i izvanmrežnom trgovanju.

Sa svoje strane, Brazil i Indija namjeravaju lansirati svoje CBDC-ove sljedeće godine. Banco Central do Brasil nedavno je ovlastio Mercado Bitcoin da sudjeluje u projektu zajedno s financijskim softverom fintech Sinqia, brokerskom tvrtkom Genial i drugima.

Za i protiv CBDC-a

Postoje različiti razlozi zbog kojih bi središnja banka tražila lansiranje takvog proizvoda. Atlantic Council vjeruje da bi CBDC-ovi mogli promicati financijsku uključenost omogućavanjem pristupa novcu nebankarskom stanovništvu, uvođenjem konkurencije na lokalnim monetarnim tržištima, povećanjem učinkovitosti namire i nižim naknadama za transakcije.

S druge strane, CBDC-ovi se mnogo razlikuju od kriptovaluta, koje su poznate po svojoj decentraliziranoj prirodi.

CBDC-ove će izdavati i kontrolirati središnje banke, što znači da bi mogli raditi protiv privatnosti ljudi. Brojni pojedinci upozorili su na rizike koje nose CBDC-ovi. Ron DeSantis, guverner Floride, oštro je kritizirao tu tehnologiju kao alat za nadzor, izražavajući potporu zabrani unutar južne države.

Robert F. Kennedy, koji je najavio svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a, označio je CBDC-ove kao proizvode koji se koriste za ‘ugnjetavanje‘.

26. travanj 2024 18:29