Kripto
StoryEditor

Grayscale dobio sudsku parnicu protiv SEC-a za reviziju bitcoin ETF-a

30. Kolovoz 2023.

Upravitelj kripto imovinom Grayscale Investments ostvario je veliku pobjedu protiv Američke komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) u svojim nastojanjima da pretvori svoj Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) u spot bitcoin ETF. Prethodno je SEC odbio zahtjev Grayscalea na temelju toga što proizvodi nisu ‘osmišljeni kako bi se spriječile prijevarne i manipulativne radnje i prakse‘. Grayscale je naknadno podnio tužbu, a odluka je poništena.

Prema podnescima suda 29. kolovoza, sutkinja Žalbenog suda SAD-a Neomi Rao naredila je da se odobri Grayscaleova peticija za reviziju i poništi naredba SEC-a da odbije zahtjev za uvrštenje GBTC-a. Ranije je sutkinja Rao rekla da SEC nije ‘ponudio nikakvo objašnjenje‘ zašto Grayscale ne zadovoljava zahtjeve za spot ETF. Međutim, presuda ne jamči eventualno odobravanje Grayscaleovog ETF-a.

Michael Sonnenshein, izvršni direktor Grayscalea, rekao je na X-u (bivši Twitter) da njegov pravni tim ‘aktivno preispituje‘ sudsko mišljenje.

SEC je 29. lipnja 2022. odbio Grayscaleov zahtjev za pretvaranje GBTC-a u spot ETF. Sljedećeg dana, Grayscaleov viši pravni strateg, bivši američki odvjetnik general Donald B. Verrilli Jr., podnio je zahtjev za preispitivanje Prizivnom sudu Sjedinjenih Država za okrug Columbia Circuit. Sonnenshein je tada u priopćenju naveo kako je tvrtka ‘duboko razočarana‘ i ‘oštro se ne slaže‘ s odlukom SEC-a o odbijanju njezina zahtjeva.

Grayscale Bitcoin Trust najveći je kripto investicijski proizvod kojim se trguje over-the-counter (OTC), s više od 14 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Ranije ove godine dionicama GBTC-a trgovalo se s popustom od gotovo 50 posto u odnosu na neto vrijednost imovine zbog tada aktualnih parnica tvrtke sa SEC-om i kreditnih zabrinutosti u vezi s matičnom, tvrtkom Digital Currency Group (DCG).

U listopadu 2022. godine Grayscale je raskinuo materijalne ugovore sa svojim partnerom i posrednikom Genesis Global. Dana 16. studenog 2022., Genesis Global pauzirao je povlačenja, navodeći neviđena previranja na tržištu usred kolapsa kripto mjenjačnice FTX. Na tvrtku je utjecao i kolaps singapurskog kripto hedge fonda Three Arrows Capital, a dug od 1,2 milijarde dolara Genesisu još uvijek nije plaćen.

U siječnju 2023. objavljeno je da DCG duguje vjerovnicima više od 3 milijarde dolara i razmatra prodaju portfelja poduzetničkog kapitala u iznosu od 500 milijuna dolara. Genesis Global duguje samo 900 milijuna dolara korisnicima programa Earn kripto mjenjačnice Gemini.

02. svibanj 2024 07:09