Kripto
StoryEditor

Grayscale podnio zahtjev za pretvaranje ethereum fonda u spot ETF

03. Listopad 2023.

Grayscale, tvrtka koja stoji iza najvećih svjetskih kripto fondova, sada je krenula u pretvaranje svojeg Grayscale Ethereum Trusta (ETHE) u spot ethereum ETF.

Od objave, dionice ETHE-a porasle su za 2,71 posto na dan.

Grayscale i ethereum

Prema priopćenju za javnost koje je podijelio izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnhenshein, pretvorba u ETF označila bi ‘završnu fazu‘ planiranog životnog ciklusa Ethereum Trusta od pokretanja u ožujku 2019.

- U Grayscaleu je naša nepokolebljiva predanost ponuditi investitorima transparentan i reguliran pristup kriptu putem poznatih struktura proizvoda - rekao je Sonnhenshein u priopćenju.

ETF, ili fond kojim se trguje na burzi, indeks je dionica koji prati cijenu temeljne imovine ili košarice imovine. Spot ethereum ETF plasirao bi dionice ulagačima koje podupire fiksni iznos ethereuma koji drži fond ili partnerski skrbnik.

U sadašnjem obliku, dionice za ETHE ne mogu se lako unovčiti za ethereum, stvarajući razlike između cijene dionica i ethereuma koji ih podupire. Na temelju trenutnih cijena, fond posjeduje više od 5,1 milijarde dolara vrijednosti ethereuma u odnosu na samo 3,6 milijardi dolara vrijednosti dionica.

Popust na dionice stvara sočnu priliku za investitore, ako se odobri konverzija fonda u ETF, vrijednost dionica vratit će se u paritet s imovinom fonda, stvarajući veliku dobit za postojeće imatelje.

Grayscale je peta tvrtka koja je podnijela zahtjev za spot ethereum ETF u posljednjih mjesec dana, nakon zahtjeva Ark/21Shares, HashDexa, VanEcka i Galaxy/Invesca.

Grayscale se već godinama bori kako bi pretvorio Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) u spot bitcoin ETF, ali ga Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) neprestano blokira. Još u kolovozu Grayscale je dobio jednogodišnju tužbu protiv SEC-a, a sud je objavio da je odbijanje agencije da odobri ETF ‘proizvoljno i hirovito‘.

Futures ethereum ETF-ovi

Prošlog mjeseca Grayscale je također podnio zahtjev za futures ethereum ETF, pridruživši se popisu više od desetak drugih tvrtki koje su se posljednjih mjeseci prijavile za takav proizvod. Terminski ETF-ovi podržani su terminskim ugovorima namirenim gotovinom, a ne stvarnim ethereumom, i smatra se da imaju manje pozitivne posljedice na cijenu odnosne imovine.

Prvi set terminskih ethereum ETF-ova pokrenut je u ponedjeljak, a ETF tvrtke Valkyrie predvodi volumen trgovanja nekoliko sati nakon otvaranja. Međutim, volumen otvaranja blijedi u usporedbi s onim ProSharesovog Bitcoin Strategy ETF-a u listopadu 2021., koji je ostvario volumen od 500 milijuna dolara u jednom danu.

27. travanj 2024 16:58