Kripto
StoryEditor

Grayscale tuži SEC nakon odbijanja spot bitcoin ETF-a

02. Srpanj 2022.

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) u srijedu je odbila zahtjev tvrtke Grayscale Investments za pretvaranje svog bitcoin trusta (GBTC) u ETF, na čemu tvrtka aktivno radi od travnja prošle godine.

Grayscale je sada odlučio povećati intenzitet u svojim naporima i podigao optužbu protiv SEC-a.

SEC je u svojoj presudi naveo da Grayscaleov zahtjev za spot ETF u nije učinio dovoljno kako bi zaštitio ulagače od 'lažnih i manipulativnih radnji i praksi'.

Nakon što se SEC oglasio, izvršni direktor Grayscalea Michael Sonnenshein brzo je na Twitteru objavio pravnu akciju.

Prema Grayscaleu, tvrtka podnosi 'peticiju za reviziju' Žalbenom sudu Sjedinjenih Država za Distrikt Kolumbiju kako bi osporila odluku o odbijanju pretvorbe bitcoin trusta u spot bitcoin ETF.

- Duboko smo razočarani i žestoko se ne slažemo s odlukom SEC-a da nastavi uskraćivati dolazak spot bitcoin ETF-ova na američko tržište - navodi Sonnenshein u priopćenju za javnost.

Sonnenshein je nastavio govoriti da će Grayscale nastaviti iskorištavati sve svoje resurse kako bi se zalagao za svoje investitore i pravedan regulatorni tretman bitcoin investicijskih proizvoda.

Ranije ovog mjeseca, pripremajući se za odluku SEC-a, Grayscale je priopćio kako je angažirao pravnog savjetnika, uključujući Donalda B. Verrillia, bivšeg zamjenika glavnog državnog odvjetnika SAD-a i odvjetničkog društva Davis Polk & Wardwell.

- SEC ne primjenjuje dosljedno postupanje prema sličnim investicijskim instrumentima te stoga postupa proizvoljno i hirovito protivno Zakonu o upravnom postupku i Zakonu o burzi vrijednosnih papira iz 1934. Godine - rekao je Verrilli u priopćenju Grayscalea reagirajući na odbijanje SEC-a.

Grayscale, osnovan 2013. godine, podružnica je Digital Currency grupe Barrya Silberta. Tvrtka pruža tržišne informacije, investicijske proizvode i izloženost digitalnoj imovini. Od svog pokretanja, Grayscale je podnio nekoliko aplikacija za bitcoin ETF-ove.

U obavijesti SEC-u u listopadu prošle godine, Grayscale je pisao o svom putu odobravanja.

- Grayscale je prvi put podnio zahtjev za bitcoin ETF 2016. godine i proveo veći dio 2017. godine u razgovorima s SEC-om. U konačnici, povukli smo naš zahtjev jer smo vjerovali da regulatorno okruženje za digitalnu imovinu nije napredovalo do te mjere da takav proizvod može uspješno biti doveden na tržište – piše u izvješću.

Izgleda da SEC vjeruje da kripto okruženje još uvijek nije spremno.

Što je ETF i zašto ga Sivi tonovi žele?

Fond kojim se trguje na burzi (ETF) objedinjuje vrijednosne papire poput dionica ili robe, omogućujući ulagateljima kupnju dionica na javnom tržištu bez izravnog posjedovanja imovine, u ovom slučaju, bitcoina. U listopadu prošle godine SEC je konačno dopustio bitcoin futures ETF, koji nudi ugovore o izvedenicama koji nagađaju o budućoj cijeni bitcoina. Još uvijek nije odobrio bitcoin spot ETF, koji bi bio izravno pratio trenutnu cijenu bitcoina.

Prema Grayscaleu, Grayscale Bitcoin Trust trenutno posjeduje 12.9 milijardi dolara pod upravljanjem. Dionicama u Grayscale Bitcoin Trustu (GBTC) trgovalo se po znatno manjoj od neto vrijednosti bitcoina koji drži Grayscale od veljače 2021.

Promjenom trusta u spot bitcoin ETF, Grayscale se nada da će 'ispraviti' diskont bitcoin trusta i omogućiti investicijskoj tvrtki da naplaćuje niže naknade, i olakšavati premještanje novca u i iz fonda.

Grayscale je u travnju pokrenuo marketinšku kampanju tražeći od javnosti da poveća napore u odobravanju bitcoin ETF-a. Kampanja se vodila u nekoliko medija, uključujući New York Times, Wall Street Journal i Washington Post.

Prema priopćenju Grayscalea, kampanja je donijela je 11.400 ukupnih podnesaka SEC-u. Jučerašnja presuda dolazi tjedan dana prije roka za komentare i najnoviji je korak unatrag za Grayscale, zbog kojeg je SEC odbio svaki ETF zahtjev tvrtke.

04. svibanj 2024 11:26