Kripto
StoryEditor

Hoće li bitcoin ovaj tjedan dosegnuti novi vrhunac?

04. Ožujak 2024.

Kripto tržište prošlog je tjedna značajno poraslo i vratilo mnoge stare navike bull marketa

Pomama i volatilnost već je bila u punom jeku u prvoj polovici tjedna, kada je bitcoin počeo rasti brzinom kakva nije viđena godinama. U roku od nekoliko dana, najveća kriptovaluta skočila je s 50.000 dolara na gotovo 64.000 dolara

U trenutku kada se bitcoin približio 64.000 dolara u srijedu, samo 5.000 dolara manje od rekordne vrijednosti od 69.000 dolara u studenom 2021., kripto zajednica na Twitteru bila je u deliriju. S preostalim tjednima do željno iščekivanog halvinga u travnju, događaja nakon kojeg mnogi očekuju da će bitcoin još više porasti, potencijal za kratkoročni cjenovni potencijal činio se jednostavno zapanjujućim. 

Brojni tvrdokorni veterani kripto tržišta primijetili su da je u roku od nekoliko dana industrija već počela izgledati drugačije. Neki su primijetili da su njihovi ne-kripto prijatelji počeli primjećivati ​​rastuće tržište. Drugi su primijetili više signala da mainstream počinje preispitivati ​​kriptovalute, što je pokazatelj nadolazećeg bull market ludila.  

Jedan takav signal o preusmjeravanju mainstream interesa na bitcoin došao je putem otkrića da su sada više od četiri posto svih bitcoina u optjecaju ‘progutali’ spot bitcoin ETF-ovi, a ta brojka samo postaje veća. 

BlackRockov IBIT bitcoin ETF već je prikupio sredstva veća od deset milijardi dolara. To ga čini najbržim ETF-om u povijesti koji je to napravio. Za kontekst, samo oko 150 od 3.400 ETF-ova ima više od deset milijardi dolara pod upravljanjem, od kojih je velika većina pokrenuta prije više od deset godina.  

Još jedan znak da je tržišna groznica snažno zavladala došao je sredinom tjedna, kada se Coinbase srušio za mnoge korisnike tijekom vrhunca mahnitog uspona bitcoina. Zbog interne tehničke poteškoće, mnoštvo korisnika Coinbasea izvijestilo je da je stanje na njihovom računu izgledalo kao da je nula prije nego što je problem riješen. 

Izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong kasnije je objavio da je do pada došlo zbog skoka prometa za aplikaciji, koji je premašio deset puta veće normalne razine. 

Ali umjesto izražavanja frustracije, mnogi korisnici kriptovaluta prihvatili su kaos izazvan incidentom, kao još jedan znak da se bull market na kripto uistinu vratio. 

Bitcoin trenutno trguje iznad 65.000 dolara. Još ga samo nešto više od šest posto dijeli od vrhunca. Ako se rastući trend nastavi u ovom tjednu vrlo je izgledno kako će bitcoin možda već danas ili kroz koji dan dosegnuti novi cjenovni rekord, što se u povijesti nikada nije dogodilo prije halvinga. 

28. travanj 2024 07:34