Kripto
StoryEditor

Hoće li cijena bitcoina premašiti 69 tisuća dolara nakon sljedećeg halvinga?

10. Srpanj 2023.

Ostalo je manje od godinu dana do četvrtog halvinga bitcoina. Već su počela nagađanja o tome hoće li nakon ovog uslijediti isti ili slični bull marketi kao i prethodni. Podaci pokazuju da je cjenovni performans bitcoina bio prilično identičan prije i nakon posljednja dva takva događaja.

Učinak halvinga

Nakon stvaranja blockchaina, anonimni programer Satoshi Nakamoto uključio je događaj nazvan halving, koji se događa svakih 210.000 blokova (oko svake četiri godine) i smanjuje nagrade koje rudari dobivaju na pola kako bi usporio brzinu stvaranja novog bitcoina. Sljedeći halving bitcoina otprilike će se odviti u travnju 2024. godine.

Zbog osnovnih ekonomskih čimbenika ti su događaji pozitivno utjecali na cjenovnu uspješnost imovine jer vrednovanje raste, barem u teoriji, kada se ponuda smanjuje, dok potražnja ostaje ista ili se povećava. Mjesecima prije halvinga povijesno je započinjao bullish trend za tržište. Stoga sudionici na tržištu pažljivo promatraju drugu polovicu 2023. godine.

Svaki od protekla tri halvinga bio je popraćen porastom cijena. Posljednji je bio sredinom svibnja 2020., a bitcoin je započeo zapaženi bull ciklus u sljedećih godinu i pol dana, što je rezultiralo porast do vrhunca u studenom 2021. na 69 tisuća dolara. Situacija je bila slična nakon halvinga 2016. godine, jer je tadašnji vrhunac postignut u prosincu 2017. na 20 tisuća dolara.

Izvedba imovine bila je prilično identična prije i nakon posljednja dva halvinga. Sve počinje bull marketom od 1,5-2 godine, nakon čega slijede masovne korekcije i ‘sideways‘ trgovanje. Prema tim statistikama, bitcoin je već pao na dno nakon gotovo 400-dnevnog bear marketa, koje je kulminiralo prošle godine kada je nakratko trgovao ispod 16 tisuća dolara.

Hoće li se povijest ponoviti?

Svi financijski gurui požurit će vam reći da prošli nastupi ne bi trebali biti pokazatelj budućih. Nedavno izvješće Coinbasea tvrdilo je isto, navodeći da su učinci predstojećeg halvinga još uvijek nejasni, uglavnom zbog makroekonomskih čimbenika i regulatorne nesigurnosti.

Međutim, postojala su slična izvješća prije halvinga 2020., u kojima se tvrdilo da je halving događaj za koji svi znaju, te da je ‘priced in‘.

Ipak, uvijek je teško predvidjeti buduće kretanje cijene bitcoina, uostalom, čak se i vrlo popularni AI chatbot ChatGPT nedavno suzdržao od toga.

03. svibanj 2024 20:23