Kripto
StoryEditor

IRS tvrdi da FTX duguje 24 milijarde dolara u porezima

12. Prosinac 2023.

Nakon što je Sam Bankman-Fried odstupio, novo vodstvo FTX-a pretražilo je baze podataka mjenjačnice u stečaju, tražeći izgubljenu i loše označenu imovinu.

Mjesecima kasnije, John J Ray III i njegov tim uspjeli su locirati oko 7 milijardi dolara imovine, od čega je gotovo polovica u kriptovalutama.

Porezna uprava želi svoj udio

Međutim, novi tim FTX-a nije jedini koji se pobliže bavi notorno loše upravljanim financijama, Porezna uprava (IRS) je također bila na slučaju. Nadalje, IRS koji je već podnio dvije revizije izvornog zahtjeva, navodi da je porezna revizija još u tijeku, a puni iznos duga podložan je promjenama.

Izvorno je IRS tvrdio da FTX duguje nevjerojatnih 44 milijarde dolara. Taj je iznos na kraju smanjen sve do 24 milijarde dolara raspoređenih po svim entitetima u FTX carstvu.

Većinski udio navodno neplaćenih poreza odnosi se na neplaćene poreze na partnerstvo, u iznosu od 20,4 milijarde dolara, s plaćama i ostalim obvezama poreza na dohodak koji čine preostali iznos.

Ponovljeno odbijanje

FTX je izvorno pokušao odbaciti cijeli zahtjev krajem prošlog mjeseca, tvrdeći da je porezni račun golema cifra koja daleko premašuje njegovu zaradu. Nadalje, IRS je također odbacio porezne prijave koje je podnio Ernst & Young u ime FTX grupe.

Prvobitni pokušaj sud je, razumljivo, odbio. FTX je sada podnio drugi dokument, navodeći da ne samo da su brojke netočne, već da bi račun gotovo značio da vjerovnici nikad neće dobiti ni centa.

- Baš kao i svaki drugi tužitelj u slučaju stečaja iz poglavlja 11, Porezna uprava mora pružiti konkretnu osnovu za svoja potraživanja, s pratećom dokumentacijom. Ne očekuje se da će dužnici opovrgnuti da prodavač uredske opreme koji tvrdi da je dostavio neodređeni broj stolica duguje 24 milijarde dolara, a isto vrijedi i za navodno golemu poreznu obvezu koju nitko (uključujući Poreznu upravu) ne može objasniti ili poduprijeti - piše u novom dokumentu FTX-a.

Porezna uprava i FTX sučelit će se na sudu, 12. prosinca. Vrijedno je napomenuti da se čini da FTX više ne traži potpuni ‘porezni oprost’.

Umjesto toga, FTX se nada točnijoj, ili barem bolje dokumentiranoj brojci koju je podnijelo američko porezno tijelo. Trenutna brojka, tvrde odvjetnici FTX-a, je ‘redova veličine veća’ od prihoda koje je sada bankrotirala kripto platforma ikad zaradila.

23. travanj 2024 22:40