Kripto
StoryEditor

Izvršni direktor BlackRocka vrlo optimističan po pitanju bitcoina dok njegov ETF prelazi 17 milijardi dolara

28. Ožujak 2024.

Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink ‘ugodno je iznenađen’ učinkom spot bitcoin ETF-a njegove tvrtke i ponovio je da je ‘vrlo optimističan’ u pogledu dugoročne održivosti bitcoina.

– IBIT je najbrže rastući ETF u povijesti ETF-ova. Niti jedan ETF nije stekao imovinu tako brzo kao IBIT u povijesti ETF-ova – rekao je Larry Fink u intervjuu za Fox Business. Fink je rekao da ga je izvedba iShares Bitcoin Trusta (IBIT) čak ‘iznenadila’ koliko je bila dobra u prvih 11 tjedana trgovanja.

IBIT ima snažan početak trgovanja, bilježeći 13,5 milijardi dolara tokova u prvih 11 tjedana, s dnevnim maksimumom od 849 milijuna dolara 12. ožujka, prema Farside Investors. IBIT u prosjeku prikupi nešto više od 260 milijuna dolara priljeva po danu trgovanja.

– Sada stvaramo tržište koje ima više likvidnosti, više transparentnosti i ugodno sam iznenađen. Nikada ne bih predvidio prije nego što smo ga podnijeli da ćemo vidjeti ovu vrstu potražnje malih ulagača – rekao je Fink dodajući da je uvjeren u dugoročnu održivost bitcoina. 

IBIT trenutno drži 17,1 milijardu dolara u bitcoinu, prema BitMEX Researchu, a trebalo mu je samo dva mjeseca da dosegne granicu od 10 milijardi dolara, prekretnicu za koju je prvom ETF-u zlata trebalo dvije godine.

Od svih trenutno odobrenih ETF-ova, IBIT zaostaje samo za Grayscale Bitcoin Trustom, koji posjeduje 23,6 milijardi dolara u bitcoinu. Međutim, Grayscaleova količina bitcoina nastavila je kliziti sa 620.000 bitcoina koliko je fond držao prije pretvaranja u spot bitcoin ETF. Izdavatelji bitcoin ETF-a isključujući Grayscale, sada drže više od 34,1 milijarde dolara u bitcoinu, s IBIT-om, Fidelity Wise Origin Bitcoin Fundom (FBTC) i ARK 21Shares Bitcoin ETF-om (ARKB) kao predvodnicima priljevima.

26. travanj 2024 20:14