Kripto
StoryEditor

Južna Koreja planira pokrenuti pilot projekt digitalne valute središnje banke

24. Studeni 2023.

Južnokorejska središnja banka (BOK) trebala bi sljedeće godine pokrenuti pilot program digitalne valute središnje banke (CBDC) u kojem će sudjelovati sto tisuća građana u suradnji s Komisijom za financijske usluge (FSC) i Službom za financijski nadzor (FSS).

Planirano lansiranje uslijedilo je nakon jučerašnjeg sastanka guvernera BOK-a Rhee Chang-Yonga i Agustina Carstensa, generalnog direktora Banke za međunarodne namire (BIS), piše Korea Times.

Carstens je CBDC nazvao ‘digitalnom pobjedom‘, hvaleći južnokorejsku središnju banku u njezinim naporima da prihvati budući monetarni sustav.

Najnoviji razvoj događaja uslijedio je nakon planova koje je BOK najavio u listopadu za početak veleprodajnih CBDC eksperimenata u stvarnim slučajevima u partnerstvu s BIS-om i drugim institucijama.

Sto tisuća sudionika

Oko sto tisuća građana sudjelovat će u pilot programu, što će im omogućiti kupnju robe s tokenima depozita koje izdaju komercijalne banke u obliku CDBC-a, izvijestio je Korean Times, uspoređujući funkcionalnost sličnu korištenju vaučera u trgovini.

Sudionike će birati odabrane poslovne banke između rujna i listopada sljedeće godine, uoči tromjesečnog probnog projekta, ograničenog samo na određene svrhe plaćanja.

- Nakon konzultacija s relevantnim organizacijama i revizije srodnih zakona, pilot projekt će se prvi put provesti u četvrtom tromjesečju 2024. godine. Mogućnost provođenja odvojenih pilot-projekata također će biti razmotrena ako banke predlože nove pojedinačne projekte - izjavio je dužnosnik BOK-a.

BOK sugerira da bi se digitalne valute mogle učinkovito uhvatiti u koštac s raznim pitanjima koja prevladavaju u postojećim sustavima vaučera, uključujući ona koja se koriste za posebna bespovratna sredstva tijekom pandemije i skrb o djeci koju osigurava vlada, pomažući u ublažavanju visokih naknada za transakcije, odgođenih vremena namire i rizika od prijevarnih aktivnosti.

Osim toga, BOK planira provesti tehnološke eksperimente, uključujući integraciju CBDC-a u simulacijski sustav za trgovanje emisijama ugljika, kako bi se testirala izvedivost novog financijskog proizvoda.

27. travanj 2024 14:24