Kripto
StoryEditor

Kako izabrati kripto mjenjačnicu?

17. Studeni 2023.

Kripto mjenjačnice su tvrtke koje pohranjuju kriptovalute i povezuju kupce i prodavače kako bi olakšale trgovanje. S toliko dostupnih opcija, odabir prave kripto mjenjačnice zahtijeva pažljivo razmatranje. U ovom ćemo članku obuhvatiti ključne čimbenike koje treba uzeti u obzir prije donošenja odluke.

Kripto mjenjačnice funkcioniraju slično brokerskim računima. Korisnici stvaraju račun, polažu sredstva te kupuju i prodaju vrijednosne papire kao što su dionice, obveznice ili ETF-ovi.

Korisnici obično pristupaju mjenjačnicama putem mobilne aplikacije ili web preglednika i povezuju vlastiti kripto novčanik ili koriste skrbnički novčanik mjenjačnice za obavljanje poslova. Važno je napomenuti da nisu sve kriptovalute dostupne na svim mjenjačnicama.

Prilikom odlučivanja koju kripto mjenjačnicu odabrati treba uzeti u obzir različite čimbenike, uključujući sigurnosne mjere, naknade i odabir dostupnih kriptovaluta.

Drugi važan aspekt je sigurnost imovine. Ključno je razumjeti kako se vaše kriptovalute pohranjuju, bilo to na vlastiti novčanik ili na mjenjačnici.

Također ćete morati procijeniti preferirate li centralizirane mjenjačnice (CEX) ili decentralizirane (DEX).

Decentralizirane mjenjačnice neregulirane su internetske platforme koje nemaju centralizirano upravljačko tijelo. DEX-ovi nude izravno peer-to-peer trgovanje s manje regulatornih opterećenja i većom anonimnošću od CEX-ova. Međutim, CEX-ovi su obično jednostavniji za upotrebu, prilagođeniji početnicima i nude veću likvidnost i brže transakcije.

Konačno, provjerite broj kriptovauta i kripto parova koje podržava mjenjačnica. Odabir prave mjenjačnice za vas trebala bi biti odluka koja se temelji na vašoj osobnoj strategiji trgovanja i ulaganja. Na primjer, iako je Coinbase jedan od najpopularnijih za početnike, nudi samo relativno mali broj kriptovaluta. Možda biste trebali izabrati neku drugu, primjerice Binance, ako ste zainteresirani za trgovanje novijim altcoinima.

Istražite mjenjačnicu i budite svjesni prijevara

Analizirajte ugled i mišljenje postojećih korisnika mjenjačnice kojoj razmišljate povjeriti svoja sredstva. Provjerite što drugi korisnici kažu o platformi, na recenzijama, forumima, društvenim medijima i pregledajte kako se tvrtka predstavlja.

Od ključne je važnosti istražiti sve sigurnosne probleme koje je mjenjačnica doživjela i procijeniti kako se s njima nosila. Provođenjem sveobuhvatnog istraživanja smanjujete šanse da se uključite u prijevaru. U prošlosti su neke od najranijih i najpopularnijih razmjena, poput Mt. Goxa, propale, dok su druge hakirane ili na drugi način ugrožene.

Procijenite sigurnost mjenjačnica

Bez obzira na to koju mjenjačnicu odlučite koristiti, preporučljivo je istražiti način na koji mjenjačnica pohranjuje svoje kripto depozite.

Najpouzdanije mjenjačnice pohranjuju veliku većinu svoje digitalne imovine, koja nije potrebna za likvidnost, u izvan-mrežnoj pohrani, poput hladnog novčanika. Taj pristup dokazano je najbolji u osiguravanju sigurnosti i zaštite vaše digitalne imovine, štiteći je od mogućih krađa ili gubitaka.

Također je važno provjeriti transparentnost CEX-a u pogledu dokaza o objavljivanju rezervi, posebno u svjetlu kolapsa FTX-a.

Saznajte više o naknadama

Razmotrite kako će svaka mjenjačnica utjecati na vaše dnevne strategije trgovanja. Jedan od razlikovnih čimbenika su naknade koje se naplaćuju. Provedite neko vrijeme uspoređujući naknade za trgovanje na različitim platformama. Naknade ne moraju uvijek biti jednostavne i mogu se u nekim slučajevima temeljiti na veličini transakcije i razini aktivnosti.

Na primjer, ako planirate aktivno trgovati svaki dan na centraliziranoj mjenjačnici, možda ćete htjeti odabrati onu s nižim naknadama po transakciji.

Koje su najbolje kripto mjenjačnice?

  • Binance

Binance je po volumenu najveća kripto platforma na svijetu. Mjenjačnica je poznata po niskim naknadama i lista preko 350 kriptovaluta. Tokene ćete moći kupiti izravno u dolarima, što znači da ćete uštedjeti novac u naknadama za konverziju. Osim toga, Binance ima široku paletu kripto proizvoda kao što su P2P tržište, Binance Earn, kripto zajmovi i trgovanje futuresima.

  • Coinbase

Coinbase se smatra jednom od trenutno najpristupačnijih platformi, s jednostavnim postupkom ulaska u kripto svijet. Navigacija platformom jednako je jednostavna i nećete imati problema s upravljanjem investicija. Važno je napomenuti da Coinbase nikada nije ima hakerski incident, te se može pohvaliti snažnim sigurnosnim rekordom. Iz svih ovih razloga, ovo bi mogla biti najbolja kripto mjenjačnica za početnike.

  • Crypto.com

Ako ste pridošlica, sigurnost bi vam mogla biti jedan od glavnih prioriteta. U tom slučaju sigurno ćete cijeniti višestruke sigurnosne slojeve protiv prijevare i hakiranja koje Crypto.com nudi. Ova mjenjačnica također ima veliki izbor tokena koje podržava, preko 250, kao i brojne usluge kao što su kripto krediti, trgovanje futuresima i DeFi novčanik bez skrbništva, između ostalog.

  • Domaće kripto mjenjačnice

Naravno valja spomenuti i podržati domaće adute od kojih se ističu: Electrocoin i Bitcoin Store.

Electrocoin se bavi posredovanjem u trgovanju kriptovalutama od 2014. godine, a u paleti proizvoda nudi i PayCek sustav za procesiranje kripto plaćanja.

Bitcoin Store posluje od 2018. i spaja praktičnost online trgovanja s pristupačnošću 6 fizičkih poslovnica.

Electrocoin i Bitcoin Store ujedno su i jedine dvije tvrtke koje se nalaze na novom Registru pružatelja usluga virtualne imovine HANFE.

23. travanj 2024 02:25