Kripto
StoryEditor

Kripto fondovi bilježe velike odljeve jer investitori gube povjerenje u tržište

06. Rujan 2023.

Sedamdeseto izdanje tjednog izvješća kripto mjenjačnice Bitfinex otkrilo je da fondovi koji ulažu u digitalnu imovinu bilježe velike odljeve jer investitori gube povjerenje u tržište.

Prema izvješću, kripto fondovi doživjeli su najznačajniji odljev od ožujka, jer američka Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) nastavlja odgađati dugo očekivani bitcoin spot ETF.

Kripto fondovi bilježe velike odljeve

Između trećeg i posljednjeg tjedna kolovoza kripto fondovi zabilježili su kumulativni odljev od 179 milijuna dolara, a bitcoin fondovi predvodili su sa 149 milijuna dolara. U istom razdoblju ulagači su ustrajali u likvidaciji svojih kratkih pozicija na burzama, dodajući dodatnih 4 milijuna dolara odljevima.

Za altcoin fondove ethereum je zabilježio odljev od 17 milijuna dolara, dok su XRP i litecoin zabilježili priljev od 0,5 milijuna dolara i 0,44 milijuna dolara kako je interes investitora za njih rastao.

Niz odljeva od 18 tjedana ispraznio je 89 posto ukupne imovine pod upravljanjem posvećene kripto ulaganjima. Volumen trgovanja investicijskim fondovima također se smanjio na 1,3 milijarde dolara, što predstavlja pad od 16 posto u odnosu na godišnji prosjek.

Bitfinex je velike odljeve pripisao pesimizmu investitora, potaknut uvjerenjem da se zahtjevi za pokretanjem ETF-a mogu suočiti s daljnjim kašnjenjima, što je dodatno potaknuto nedavnim najavama SEC-a.

- Navedeni podaci sugeriraju da će trebati više vremena nego što se ranije predviđalo za bikovski katalizator, a što se dulje saga o ETF-u nastavlja, to bi učinak mogao biti manje izražen na stvarne tržišne cijene kripto imovine - napisali su iz Bitfinexa.

Znakovi dna tržišta

Iako kripto tržište bilježi odljev kapitala, stablecoini bilježe povećano usvajanje. Bitfinex je napomenuo da su od 2022. godine transakcije stablecoina na layer 1 blockchainima bile preko 6,8 bilijuna dolara. Volumen transakcija stablecoina također raste brže od tradicionalnih platnih divova PayPala i Mastercarda.

Nadalje, mjerni podaci na blockchainu sugeriraju da bi potencijalno dno tržišta moglo biti za bitcoin u smislu postotka amortizacije cijena. Međutim, bitcoin se možda neće odmah oporaviti, tako da vremenska kapitulacija ostaje nejasna.

U međuvremenu, konzistentni odljev bitcoina sa centraliziranih mjenjačnica, vjerojatno u samoskrbničke i cold novčanike, signaliziraju da su dugoročni vlasnici još uvijek bikovi i da bi radije držali umjesto da trguju svojom imovinom.

02. svibanj 2024 12:08