Kripto
StoryEditor

Kripto regulativa ulazi u završnu fazu britanskog parlamentarnog procesa

20. Lipanj 2023.

Britanski zakon koji predlaže regulaciju kriptovaluta i stablecoina, kao i pružanje nadzora nad reklamiranjem u kripto industriji, odobrio je drugi dom Parlamenta, Dom lordova.

Zakon o financijskim uslugama i tržištima (FSMB) već je odobren od strane Donjeg doma, što znači da će sada ući u završnu fazu, razmatranje amandmana i Kraljevski pristanak.

Razmatranje amandmana je konačno čitanje zakona od strane oba doma. U tom slučaju, Donji dom će predložiti sve amandmane na zakon koji smatraju prikladnim prije nego što Dom lordova odobri ili opovrgne ove promjene. Zakon će ići naprijed-natrag dok ne dođe do dogovora između Domova.

Royal Assent je mjesto gdje kralj formalno pristaje da zakon bude ozakonjen. Posljednji put monarh je odbio zakon 1708. godine sa Škotskim prijedlogom zakona o miliciji.

Kao rezultat toga, vrlo je vjerojatno da će u ovom slučaju kripto zakonodavni okvir u obliku dokumenta od 340 stranica u bliskoj budućnosti postati zakon Ujedinjenog Kraljevstva.

Što zakon znači za kripto?

Izvorni zakon uključivao je samo planove za reguliranje stablecoina, ali izmjene su dodale sve kriptovalute kao reguliranu aktivnost. Nadzori kripto promocije također su dodani kada je zakon prošao kroz Parlament.

Andrew Griffith, ekonomski tajnik ministarstva financija, rekao je za CNBC u travnju da se kripto-specifična regulacija može očekivati u sljedećih 12 mjeseci, dodajući da se Velika Britanija želi pozicionirati kao ‘globalno središte tehnologije kripto imovine‘.

Zakon se odvija manje od mjesec dana nakon što je EU u zakon uveo vlastitu uredbu o tržištima kripto imovine (MiCA).

27. travanj 2024 02:53