Kripto
StoryEditor

Metaverse odjel Mete ostvario gubitak od četiri milijarde dolara, no početak godine ipak pozitivan za tehnološkog diva

28. Travanj 2023.
meta logo

Meta je pretrpjela gubitak od gotovo četiri milijarde dolara od svog metaverse odjela Reality Labs u inače solidnom prvom tromjesečju za carstvo društvenih medija na čelu s Markom Zuckerbergom, koje je ostvarilo konačnu dobit od 5,7 milijardi dolara.

Iako gubitak od četiri milijarde dolara slijedi gubitak od 14 milijardi dolara u 2022. godini, Zuckerberg je u korporativnom izvješću objasnio da će Reality Labs vjerojatno pretrpjeti više gubitaka u ostatku 2023. godine.

- I dalje očekujemo da će se operativni gubici Reality Labsa povećati u odnosu na prošlu 2023. godinu - predviđa Zuckerberg.

Međutim, gubici koje je pretrpio Reality Labs negirani su razvojem tvrtke u segmentu umjetne inteligencije. Naš rad na umjetnoj inteligenciji potiče dobre rezultate u našim aplikacijama i poslovanju. Također postajemo učinkovitiji kako bismo brže izgradili bolje proizvode i stavili se u jaču poziciju kako bismo ostvarili svoju dugoročnu viziju -  rekao je Zuckerberg.

Iako je Zuckerberg nedavno označio umjetnu inteligenciju kao ‘najveće pojedinačno ulaganje‘ tvrtke, rekao je da Metine ambicije u pogledu metaverzuma ostaju glavni prioritet tvrtke.

- Razvio se narativ da se nekako udaljavamo od fokusiranja na metaverzum, pa samo želim unaprijed reći da to nije točno. Već se godinama usredotočujemo i na umjetnu inteligenciju i na metaverzum i nastavit ćemo se fokusirati na oboje - rekao je Zuckerberg.

Osim toga, Zuckerberg je objasnio da će metaverse tehnologija pomoći njezinim vizijama umjetne inteligencije i obrnuto.

- Metaverse tehnologija također će pomoći u isporuci umjetne inteligencije. Na primjer, utjelovljenje agenata umjetne inteligencije iskoristit će duboko ulaganje koje smo uložili u Avatare u posljednjih nekoliko godina - istaknuo je.

Zuckerberg je u postu na Facebooku 28. veljače objasnio da tvrtka gradi paket kreativnih i izražajnih alata koji mogu pomoći ‘turbopunjaču‘ učinkovitosti nekih od postojećih proizvoda.

- Dugoročno ćemo se usredotočiti na razvoj persona umjetne inteligencije koje mogu pomoći ljudima na različite načine. Istražujemo iskustva s tekstom (poput chata u WhatsAppu i Messengeru), slikama (poput kreativnih Instagram filtara i formata oglasa) te s videozapisima i multimodalnim iskustvom - rekao je Zuckerberg.

Iako je Zuckerberg izjavio da tvrtka ima ‘puno temeljnog posla‘ prije nego što može pružiti stvarna futuristička iskustva svojim korisnicima.

Dionice Mete skočile su 11,7 posto nekoliko sati nakon vijesti o boljim rezultatima nego što se očekivalo u prvom tromjesečju.

07. svibanj 2024 00:45