Kripto
StoryEditor

Milijarder Paul Tudor Jones podupire bitcoin usred geopolitičkih napetosti i teške američke ekonomije

12. Listopad 2023.

Investitor milijarder Paul Tudor Jones rekao je za CNBC da je izuzetno teško vrijeme biti investitor u rizičnu imovinu usred eskalacije geopolitičkih napetosti i teške financijske situacije u Americi.

Osnivač i glavni investicijski direktor Tudor Investmenta rekao je da je stvarno izazovno vrijeme željeti biti ulagač u američke dionice upravo sada.

Dodao je da je SAD vjerojatno u najslabijoj fiskalnoj poziciji od Drugog svjetskog rata s dugom u BDP-u od 122 posto.

Bitcoin i zlato poželjniji

U intervjuu za CNBC, rekao je da je rat Izraela i Hamasa donio najopasnije i najizazovnije geopolitičko okruženje. To bi moglo stvoriti značajno tržišno okruženje s velikim oprezom prema riziku.

– Ne mogu voljeti dionice, ali volim bitcoin i zlato – rekao je Tudor Jones.

Paul Tudor Jones okrivio je povećanje kamatnih stopa i galopirajuće dugove za američke financijske probleme. Kamatne stope trenutno iznose 5,5 posto, dok je nacionalni dug na rekordnih 33,5 bilijuna dolara, s milijardama dolara koje se gomilaju svaki dan.

– Kako troškovi kamata rastu u SAD-u, ulazite u ovaj začarani krug, gdje više kamatne stope uzrokuju veće troškove financiranja, uzrokuju veće izdavanje duga, što uzrokuje daljnju likvidaciju obveznica, što uzrokuje više stope, što nas dovodi u neodrživu fiskalnu poziciju – rekao je.

Investitor milijarder bio je bitcoin bik posljednje tri godine, otkrivajući da je uložio jedan do dva posto svoje imovine u bitcoin u 2020. godini. Sljedeće godine rekao je da želi pet posto alokacije u bitcoin.

Tijekom bear marketa 2022.-2023. zadržao je afinitet prema imovini.

– To je jedina stvar u kojoj ljudi ne mogu prilagoditi ponudu. Zato se držim toga. Uvijek ću se držati toga. To je samo mala diverzifikacija u mom portfelju – rekao je u svibnju.

30. travanj 2024 02:03