Kripto
StoryEditor

Najpoznatiji francuski muzej moderne umjetnosti počinje prikazivati NFT-ove

13. Veljača 2023.
foto Shutterstock

Vodeći pariški muzej suvremene umjetnosti, Centre Pompidou, najavio je 10. veljače nadolazeći novi stalni postav usmjeren na sjecište umjetnosti i blockchaina. Naravno, riječ je NFT-ovima.

Prema najavi, u muzeju će se pojaviti NFT-ovi više od 16 digitalnih umjetnika širom svijeta, uključujući popularne kolekcionarske predmete, kao što su CryptoPunk #110 i Autoglyph #25, oba donirana Centru Pompidou.

Xavier Rey, ravnatelj Francuskog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, istaknuo je da Centre Pompidou slijedi svoj interes za digitalnu umjetnost.

- Web3 je inovativan teritorij koji su umjetnici sada iskoristili za stvaranje originalnih i odvažnih djela, a ova zbirka potvrđuje našu podršku umjetnicima u njihovom osvajanju novih sredstva izražavanja, koja su temelj moderne umjetnosti – rekao je Rey.

Izložba zakazana ovog proljeća, označava prvi prikaz NFT-ova u međunarodno poznatom Centru Pompidou, domu remek-djela drugih umjetnika kao što su Vassily Kandinsky, Frida Kahlo i Henri Matisse.

Tvorac NFT-ova Yuga Labs, koji je vlasnik intelektualnog vlasništva CryptoPunksa od ožujka 2022., rekao je da je inicijativa dio legacy projekta koji donira Punkse vodećim umjetničkim institucijama širom svijeta. Tvrtka je već donirala CryptoPunk #305 Institutu za suvremenu umjetnost u Miamiju.

- Vidjeti CryptoPunk #110 izložen u Centru Pompidou, vjerojatno najprestižnijem svjetskom muzeju suvremene umjetnosti, veliki je trenutak za Web3 ekosustav i NFT prostor. Počašćeni smo što možemo pomoći u pokretanju ovog kulturnog razgovora - komentirao je suosnivač Yuga Labsa Greg Solano.

04. svibanj 2024 14:41