Kripto
StoryEditor

Analitičari predviđaju da će Charles Schwab ponuditi vlastiti spot bitcoin ETF, a u igru ulazi i Hong Kong

29. Siječanj 2024.

Dok se Fidelity i BlackRock bore tko će privući više kapitala u njihov spot bitcoin ETF, a Vanguard u potpunosti izbjegava kriptovalute, upravitelj imovine Charles Schwab koji također upravlja milijardama dolara, do sada je zauzeo centrističku poziciju. Klijenti Schwaba mogu kupiti dionice u svim odobrenim spot bitcoin ETF-ovima, ali Schwab tek treba izraditi odgovarajuću ponudu.

Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti, predviđaju stručnjaci, budući da Schwab odmjerava prednost ulaska u područje gdje su drugi sudionici žurili da budu među prvima.

- Korisnici su toliko lojalni, a proizvodi toliko jeftini da ne moraju žuriti. Kiša ili sunce, tokovi dolaze - rekao je Eric Balchunas, stariji ETF-ov analitičar Bloomberga.

Balchunas je nagađao da bi Schwabovo odgađanje moglo omogućiti tvrtki da ponudi niže naknade od svojih konkurenata.

- Oni bi mogli šokirati svijet i ponuditi 10 baznih bodova za nekoliko mjeseci - rekao je.

Na X-u, stručnjak Nate Geraci predvidio je da bi ponuda od Schwaba mogla doći prije nego kasnije.

- Kažem da je to već gotov zaključak - napisao je Geraci.

Schwab je, za razliku od Vanguarda, pokazao određeni entuzijazam prema kripto prostoru nakon što je u početku otpisao kriptovalute kao previše spekulativne za ulagače. Upravitelj imovine podržao je burzu EDX Markets, koja je pokrenuta u lipnju 2023., zajedno s Fidelityjem i Citadelom.

Schwab također nudi ETF koji ulaže u tvrtke povezane s kriptom, kao što su Coinbase, Microstrategy i Riot Platforms, ali sam ne posjeduje digitalnu imovinu.

Deset financijskih institucija radi na pokretanju bitcoin ETF-a

Komisija za vrijednosne papire i ročnice Hong Konga (SFC) navodno je zaprimila svoj prvi zahtjev za spot bitcoin ETF samo nekoliko tjedana nakon što je SEC odobrio iste tipove ETF-ova u SAD-u.

Harvest Hong Kong, jedan od najvećih upravitelja fondova u Kini, podnio je spot bitcoin ETF zahtjev hongkonškom SFC-u 26. siječnja, izvijestio je Tencent News. U izvješću se dodaje da regulatorno tijelo aktivno radi na ubrzavanju procesa odobravanja ETF-ova u Hong Kongu nakon kineske Nove godine 10. veljače.

Prema izvješću, regulatorno tijelo Hong Konga moglo bi slijediti sličan pristup američkom SEC-u i odobriti više spot ETF-ova kako bi osiguralo jednake uvjete. Iako bi Harvest Fund mogao biti prvi podnositelj zahtjeva, možda nije jedini. Nekoliko regionalnih financijskih institucija izrazilo je interes za pokretanje spot bitcoin ETF-a 2024. godine.

Prema lokalnim medijima najmanje 10 financijskih institucija u zemlji aktivno radi na pokretanju spot bitcoin ETF-a. Financijski div kao što je Venture Smart Financial Holdings već je postavio prvo tromjesečje 2024. kao svoj cilj za pokretanje spot ETF-a.

Očekuje se da će nekoliko postojećih kripto kompanija koje su u Hong Kongu pokrenule kripto futures ETF-ove također biti među onima koji podnose bitcoin ETF. ​​Samsung Asset Management, koji je pokrenuo Samsung Bitcoin Futures ETF 2023., navodno je rekao da neće eliminirati mogućnost istraživanja pokretanja spot ETF-a.

Hong Kong je postao jedno od vodećih kripto odredišta u Aziji zahvaljujući pro-kripto pristupu regulatora 2023. SFC je 2023. stvorio propise usmjerene na kripto sektor i industriju, omogućujući institucionalnim i malim ulagačima da sudjeluju u kripto aktivnostima. Čak i prije nego što je američki SEC odobrio prvi spot bitcoin ETF, SFC je otvorio vrata za kripto ETF-ove i izrazio spremnost za primanje zahtjeva za autorizaciju različitih fondova, uključujući spot ETF-ove za digitalnu imovinu i postojeće kripto futures ETF-ove.

26. travanj 2024 12:34