Kripto
StoryEditor

NFT balon je puknuo, podaci trgovanja to jasno pokazuju

20. Srpanj 2023.

Špekulativno NFT tržište vjerojatno je u najgorem stanju ikad, a gotovo da nema trgovaca koji aktivno sudjeluju na tržištu. Je li razdoblje trgovanja NFT-ovima isključivo za profit završeno? I treba li Web3 zajednica i njezine tvrtke ponovno promisliti kako vide svoje digitalne kolekcionarske predmete?

Stvari nikada nisu izgledale tako loše za nezamjenjive tokene (NFT). Barem kada uzmete u obzir njihove kupnje i prodaje.

NFT tržište mali dio od prije godinu dana

U posljednjih sedam dana samo je 190 jedinstvenih ethereum novčanika kupilo ili prodalo NFT, prema podacima tvrtke Dune. Usporedite to s prije gotovo godinu dana kada je više od 181.000 jedinstvenih novčanika učinilo istu stvar.

Kumulativne količine NFT-a kojima se trguje u osnovi su pale od početka lipnja 2022., odražavajući pražnjenje tržišta. Isparavanjem trgovaca, neuvjereni vlasnici najpopularnijih NFT kolekcija sada pomišljaju na prodaju.

Općenito, situacija je najlošija kod kategorije kolekcionarskih slika profila (PFP) s malo ili nimalo korisnosti. U trenutku ‘cringea‘, činilo se da je tržište doseglo vrhunac nakon pojavljivanja Paris Hilton kod Jimmya Fallona kako bi usporedili svoje Bored Apese. Od tada, sve je krenulo nizbrdo.

Ipak, zajednica vidi nadu u odmaku od špekulativnih, generativnih PFP-ova, prema tokenima koji pružaju ono što druge tehnologije ne mogu. Ove godine Ticketmaster se bavio NFT-ovima za svoje događaje, a NFT alternative za prodaju ulaznica još uvijek prikupljaju milijune sredstava.

Primjena NFT-ova na igre ili digitalni identitet odavno se smatra područjem rasta tehnologije. Međutim, stvara se konsenzus (ako već nije formiran) da su dani velikog, špekulativnog trgovanja završeni.

Čini se da nisu samo NFT-ovi u dugoročnom padu. Prema novom izvješću Galaxy Digitala, VC ulaganje u kripto palo je peti kvartal zaredom jer se novac prebacio s Weba3 na umjetnu inteligenciju.

Dolaze li videoigre i ulaznice u pomoć?

Modeo Cheng, vodeći dizajner igara za Curio Research, vjeruje da će NFT-ovi pronaći svoju nišu kada budu imali korisnost u igrama.

- Trenutno se veliki dio NFT-ova prvenstveno koristi za nagađanja. Malo je vjerojatno da će mnogi izdržati. Međutim, zamišljam budućnost u kojoj bi praktične kripto aplikacije koje potiču interakcije na lancu mogle značajno povećati njihovu vrijednost - rekao je Cheng.

Brian D. Evans, izvršni direktor i osnivač BDE Venturesa, studija i savjetodavne Web3 tvrtke, iznenađen je što se kolaps događa tijekom razdoblja relativnog zdravlja drugih kripto valuta.

- Zamjenjive kriptovalute, poput bitcoina, ethereuma, solane i drugih rastu, NFT-ovi idu u suprotnom smjeru - primijetio je.

Iako, za razliku od mnogih drugih promatrača, Evans vjeruje kako su PFP projekti u padu, ali da koncept neće propasti. Evans je izričito rekao da ne vjeruje da su PFP NFT-ovi stvar prošlosti.

- Ono što će se vjerojatno dogoditi je da će, kako zamjenjivi tokeni nastavljaju rasti, ljudi uzimati profit, a zatim reciklirati taj svježi kapital dalje duž krivulje rizika. A to će vjerojatno značiti da će se više novca slijevati na nove i solidne PFP projekte - kazao je Evans.

04. svibanj 2024 19:57