Kripto
StoryEditor

Od Billa Clintona do gradonačelnika New Yorka, Bankman-Friedovi politički zapleti koji ugrožavaju njegovu obranu

19. Listopad 2023.
Sam Bankman Fried

Novi detalji pokazuju da je Sam Bankman-Fried imao prepun raspored u rujnu 2022., a sastanci su uključivali utjecajne pojedince manje od dva mjeseca prije pada tada druge najveće kripto mjenjačnice.

Od bliskih veza s bahamskim vlastima i bivšim predsjednikom Billom Clintonom do večeri na omiljenom kasnonoćnom mjestu gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa, politička uplitanja SBF-a sada su aktualna na suđenju.

Predstavljena politička mreža Sama Bankman-Frieda

Prema svjedočenju specijalnog agenta FBI-a Richarda Busicka, zaduženog za praćenje mobilnog telefona Sama Bankman-Frieda od lipnja 2021. do studenog 2022., zapisi su pokazali da se bivši izvršni direktor FTX-a trebao sastati s bivšim predsjednikom Billom Clintonom u hotelu New York City Hilton.

Štoviše, Bankman-Fried je samo nekoliko dana ranije imao snimljeni sastanak s guvernerkom države New York Kathy Hochul, vjerojatno u Capital Grillu u Istočnoj 42. ulici, iako ured guvernerke još uvijek nije potvrdio ovu lokaciju, izjavila je pomoćnica državnog odvjetnika Danielle Kudla.

U mjesecima koji su prethodili kolapsu FTX-a i njegovom kasnijem uhićenju, Bankman-Fried bio je duboko upleten u njujorškim političkim i financijskim krugovima i to s utjecajnim osobama. Unatoč boravku na Bahamima, dokazi FBI agenta specijaliziranog za analizu telefonskih zapisa otkrili su da je kripto magnat često posjećivao New York 2022. godine.

Svjedočenje specijalnog agenta Richarda Busicka rasvijetlilo je interakcije Bankman-Frieda u gradu, potencijalno naglašavajući vezu između njegovih navodnih zločina i New Yorka. Njegov raspored bio je vrtlog različitih susreta, od photo shootinga za naslovnicu Forbesa, do sastanaka s istaknutim osobama poput ministra financija Saudijske Arabije i šefa njezina državnog fonda za bogatstvo.

Tim je angažmanima pažljivo upravljala njegova osobna asistentica Natalie Tien.

Značajno je da je čak večerao s gradonačelnikom Ericom Adamsom u talijanskom restoranu Osteria La Baia u blizini Muzeja moderne umjetnosti, omiljenom restoranu gradonačelnika. Velika potražnja Bankman-Frieda bila je očita, a brojni investicijski fondovi, uključujući one Georgea Sorosa i Morgan Stanleyja, tražili su pristup kripto čudu.

Druženje s bahamskim dužnosnicima

Dva mjeseca prije nego što je poslovno carstvo Bankman-Frieda skliznulo u bankrot, bahamski premijer Philip Davis zatražio je pomoć Bankman-Frieda u savjetovanju njegovog sina o NFT projektu. Ova komunikacija, koju su tužitelji predstavili kao dokaz, naglašava bliske odnose koje je Bankman-Fried održavao s bahamskim dužnosnicima, budući da je FTX imao sjedište u zemlji.

Bahamska vlada ranije se suočila s kritikama zbog svojih blagih propisa prema kripto tvrtki. Konkretno, Komisija za vrijednosne papire Bahama dopustila je FTX-u da posluje bez licence više od dvije godine.

01. svibanj 2024 12:51