Kripto
StoryEditor

Odbijena odluka da se direktora SafeMoona uz jamčevinu od pola milijuna dolara pusti na slobodu

10. Studeni 2023.

Savezni tužitelji SAD-a uspjeli su odgoditi nalog za puštanje na slobodu uz jamčevinu izvršnog direktora SafeMoona Bradena Johna Karonyja, navodeći rizik od bijega i njegovo puštanje na slobodu kao moguću ‘opasnost za zajednicu‘.

Okružni sudac u New Yorku LaShann DeArcy Hall ostao je 9. studenoga na odluci donesenoj 8. studenoga, nakon što su tužitelji osporili odluku sutknije prekršajnog suda u Utahu da pusti Karonyja uz jamčevinu od 500 tisuća dolara.

Tužitelji su osporili odluku sutkinje Daphne Oberg u New Yorku, kazavši kako je nalog za puštanje na slobodu dan bez razmatranja značajnih financijskih sredstava i sposobnosti optuženika za bijeg i dodali kako njegovo puštanje na slobodu predstavlja stalnu opasnost za zajednicu.

- Ako bude osuđen, optuženik se sučeljava sa zakonskim maksimumom od 45 godina zatvora - napisali su tužitelji.

Naredba sutkinje Oberg omogućila bi Karonyju da ostane u svom stanu u Miamiju i zabranila mu pristup kripto mjenjačnicama ili novčanicima, držanje ili transakcije kriptovaluta i zabranila mu da se bavi promotivnim aktivnostima.

Tužitelji su međutim tvrdili kako je sud u Utahu previdio Karonyjevu imovinu kada je odredio jamčevinu od 500 tisuća dolara. Tvrdili su da šef SafeMoona nije pružio gotovo nikakve informacije o svojim financijama i tvrdili su da može pristupiti imovini u ukupnom iznosu od milijun dolara.

Karony također ima značajne prekomorske veze i proveo je mjesece izvan SAD-a u Europi i Velikoj Britaniji sa svojom zaručnicom, britanskom državljankom i stanovnicom, tvrdili su tužitelji.

Tužitelji su također zatražili od suda da preveze Karonya u New York i tamo ga pritvore, što će sudac Hall razmotriti kasnije.

Karony je uhićen 31. listopada u međunarodnoj zračnoj luci Salt Lake City i optužen je zajedno s kreatorom SafeMoona Kyleom Nagyjem i glavnim tehnološkim direktorom Thomasom Smithom za zavjeru za počinjenje prijevare vezane uz vrijednosne papire, te zavjeru pranja novca.

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) također je optužila trojac za razne optužbe za prijevaru i neregistriranu prodaju vrijednosnih papira i tvrdila da su pronevjerili sredstva za kupnju tokena SafeMoon (SFM) kako bi poduprli njegovu cijenu.

CTO SafeMoona Thomas Smith pušten je uz jamčevinu od 500 tisuća dolara 3. studenoga i slijedi nagodbu dok je Ministarstvo pravosuđa reklo da je Nagy i dalje na slobodi.

29. travanj 2024 01:32