Kripto
StoryEditor

Odljevi kripto fondova dosegli gotovo pola milijarde dolara tijekom prošlih devet tjedana

25. Rujan 2023.

Odljevi kripto proizvoda kojima se trguje na burzi (ETP) dosegli su 455 milijuna dolara tijekom prethodnih devet tjedana, prema izvješću upravitelja imovinom CoinShares. Odljevi iz ETP-ova općenito ukazuju na negativno raspoloženje prema kriptovalutama.

Proizvodi kojima se trguje na burzi dizajnirani su za praćenje kripto cijena. Kada dionice tih fondova padnu ispod ciljanih cijena, rasprodaju kriptovalute, uzrokujući odljev.

Tjedan koji je prethodio 18. rujna zabilježio je odljev od 54 milijuna dolara, što je označilo razdoblje od ukupno devet tjedana od kojih je samo jedan tjedan zabilježio priljev. Bitcoin je zabilježio najveće povlačenje od svih proizvoda kojima se trguje na burzi i bio je odgovoran za 85 posto svih odljeva iz tih fondova. Prošlog tjedna, ETP-ovi su na tržište prodali bitcoin vrijedan više od 45 milijuna dolara.

ETP-ovi koji ulažu u ether također nisu bili pošteđeni. Prošli tjedan su zabilježili odljev od oko 5 milijuna dolara.

Unatoč tim odljevima, nekoliko ETP-ova koji ulažu u altcoine dobro su prošli prošlog tjedna. Solana ETP-ovi zabilježili su neto priljev od 700.000 dolara, cardano 430.000 dolara, a XRP 130.000 dolara.

CoinShares je također pružio podatke o regionalnom podrijetlu kripto ETP odljeva. SAD bio je odgovoran za 77 posto odljeva, a Njemačka, Kanada i Švedska također su uzrokovale znatan postotak odljeva.

Kripto ETP-ovi nude lakši način za investitore s tradicionalnim financijskim računima da ulažu u digitalnu imovinu. Međutim, nemaju toliku popularnost kao i ETF-ovi. Bitcoin spot ETF suočio se s brojnim regulatornim i pravnim preprekama u SAD-u. Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) odbila je u ožujku VanEckov prijedlog za Bitcoin Trust. 11. kolovoza, dok je američki savezni žalbeni sud presudio da je SEC bio ‘proizvoljan i hirovit‘ u odbijanju prijedloga spot ETF-a od strane Grayscalea.

30. travanj 2024 04:50