Kripto
StoryEditor

Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried promijenio mišljenje o izručenju SAD-u

20. Prosinac 2022.
Sam Bankman Fried

Osramoćeni kripto mogul Sam Bankman-Fried (SBF) rekao je jučer na bahamskom sudu da se više ne namjerava boriti protiv izručenja Sjedinjenim Državama, nakon što je prethodno bio protiv tog poteza. Međutim, plan je iznenadio njegovog odvjetnika, što je izazvalo zbunjenost u sudnici. Sudac je na kraju poslao osnivača FTX-a natrag u zatvor.

Bankman-Fried suočava se s kaznenim prijavama u SAD-u u vezi s nedavnim kolapsom njegove kripto mjenjačnice, FTX, te je jučer rekao da se predomislio u borbi protiv borbe izručenje s Bahama. Međutim, bahamski odvjetnik SBF-a Jerone Roberts rekao je da nije znao za promjenjive namjere svog klijenta.

- Koji god trag koji ga je jutros doveo ovdje, to nije uključivalo mene - rekao je Roberts sutkinji Shaki Serville, prema izvješću The Wall Street Journala.

Osnivač i bivši izvršni direktor FTX-a očito je bio spreman napustiti Bahame kako bi se suočio s optužbama u SAD-u. Bloomberg je citirao izvor s izravnim znanjem o odluci koji tvrdi da Bankman-Fried vjeruje da može dobiti jamčevinu u SAD-u

Odluka nije donesena u ponedjeljak prije nego što je Bankman-Friedu naređeno da se vrati u zatvor. Sljedeće pojavljivanje SBF-a zakazano je za 8. veljače, iako bi prije toga moglo biti sazvano ročište.

Mediji su ovog vikenda izvijestili kako SBF razmišlja o odustajanju od borbe protiv izručenja nakon što je nekoliko dana proveo u bahamskom zatvoru. 

Policija na Bahamima prošlog je tjedna uhitila SBF-a, jer propala kripto mjenjačnica FTX ima sjedište u toj karipskoj zemlji. Vlasti su zatražile njegovo uhićenje, a Odjel za složene prijevare i kibernetički kriminal u južnom okrugu New Yorka u SAD-u je 13. prosinca SBF-u isporučio osam kaznenih prijava, uključujući bankovnu prijevaru i pranje novca.

Kripto mjenjačnica FTX je bankrotirala prošlog mjeseca u vrlo poznatom kolapsu. Tvrtka je kupcima omogućila kupnju, prodaju i pohranu brojnih kriptovaluta, kao i klađenje na buduće cijene kriptovaluta putem derivativnih proizvoda, te je bila jedna od najpopularnijih mjenjačnica na svijetu.

No, stvari su se pogoršale nakon što je postalo jasno da tvrtka nema dovoljno sredstava za potporu imovine korisnika. To je navodno bilo zato što je trgovačka tvrtka Alameda Research, koju je također osnovao Bankman-Fried, imala mogućnost korištenja imovine klijenata FTX-a bez nadzora, prema novoimenovanom izvršnom direktoru FTX-a, Johnu J. Rayu III.

Ray je rekao da je tvrtka ‘eksplodirala‘ jer ju je vodila vrlo mala skupina krajnje neiskusnih i nesofisticiranih pojedinaca. U međuvremenu, James Bromley, savjetnik novog menadžmenta FTX-a, opisao je pad mjenjačnice jednim od najnaglijih i najtežih kolapsa u povijesti korporativne Amerike.

SBF, koji se udvarao političarima i davao ogromne donacije i demokratima i republikancima, zanijekao je da je svjesno učinio bilo što protuzakonito. Prije uhićenja, Bankman-Fried je dao niz javnih intervjua i tvrdio da će pokušati vratiti sredstva korisnika koja su nestala.

Nakon propasti mjenjačnice nedostaje imovina vrijedna najmanje 8 milijardi dolara. Kolaps FTX-a dao je zamah američkim zakonodavcima u obnavljanju napora za reguliranje brze i složene kripto industrije, s novim prijedlogom zakona koji su predstavili senatori Warren i Marshall usred saslušanja u Senatu o kolaps FTX-a.

06. svibanj 2024 11:07